nieuws

Verbond pleit voor Nationale Fraude Autoriteit

Schade

Het Verbond van Verzekeraars doet een oproep aan de Tweede Kamer voor het instellen van een Nationale Fraude Autoriteit of een speciale regeringscommissaris fraude. Dit blijkt uit een brief van het Verbond aan de Tweede Kamer in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat a.s. maandag 16 juni over de verruiming van de mogelijkheden voor de bestrijding van financieel-economische criminaliteit.

Verbond pleit voor Nationale Fraude Autoriteit

Verbondsdirecteur Leo de Boer dringt aan op een strakkere coördinatie in de aanpak van fraude en pleit in de brief aan de Tweede Kamer voor een Nationale Fraude Autoriteit naar Brits voorbeeld (National Fraud Authority) of een speciale Fraudecommissaris. Deze Fraudeautoriteit of Fraudecommissaris moet de informatie-uitwisseling tussen de publieke en private sector verbeteren. “Ook moet op die manier de registratie van fraude en de opbouw van kennis/informatie verbeteren, waardoor fraudebestrijding meer prioriteit krijgt en de preventie en handhaving kan verbeteren,” aldus het Verbond.

Het Verbond vindt dat de politiek onvoldoende aandacht besteedt aan fraude gericht tegen bedrijfsleven en individuen, die minstens zo belangrijk is als fraude tegen de overheid. Alleen al de fraude met schadeverzekeringen loopt naar schatting in de honderden miljoenen euro’s per jaar. Ook moet de focus meer komen te liggen op het verkleinen van de pleegkans dan het vergroten van de pakkans, vindt het Verbond.

Reageer op dit artikel