nieuws

OM eist cel- en taakstraf tegen veroorzaker legionellaramp voor oplichten NN

Schade

De man die vermoedelijk de oorzaak was van de uitbraak van de legionellaramp op de Westfriese Flora in 1999 hoorde gisteren het OM in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van tweehonderd uur tegen zich eisen. Het OM acht de man schuldig aan het oplichten van een Nationale-Nederlanden voor een bedrag van € 453.780.

OM eist cel- en taakstraf tegen veroorzaker legionellaramp voor oplichten NN

De man exposeerde tijdens de Westfriese Flora een whirlpool. Die whirlpool was vermoedelijk de oorzaak van een legionellabesmetting die uiteindelijk 32 dodelijke slachtoffers maakte. De verdachte was verzekerd bij NN, dat een bedrag ten gunste van de slachtoffers uitkeerde aan een door de verdachte opgerichte stichting.

Onterecht gebruik
Maar het rekeningnummer waar het geld naar werd uitgekeerd bleek niet van een stichting, maar een bedrijf van de verdachte. “De verdachte heeft het uitgekeerde geld nooit aan de nabestaanden/slachtoffers uitbetaald, maar in de visie van het OM onterecht zelf gebruikt”, schrijft het OM. NN keerde het geld later alsnog uit aan een nieuwe stichting voor de slachtoffers.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. In het hoger beroep is de eis vooralsnog lager uitgevallen. De uitspraak wordt verwacht over twee weken.

Reageer op dit artikel