nieuws

‘Macht landelijke zorgverzekeraars is onaanvaardbaar groot’

Schade

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) roept alle Nederlandse zorgverleners op om komende woensdag tussen 13.00 en 14.00 uur het werk stil te leggen. De beroepsorganisatie komt in het geweer tegen tegen het mogelijke schrappen van de vrije zorgverlenerskeuze uit de wet. De macht van landelijke zorgverzekeraars is volgens VPHuisartsen ‘onaanvaardbaar groot’.

‘Macht landelijke zorgverzekeraars is onaanvaardbaar groot’

VPHuisartsen wil een signaal afgeven richting de Tweede Kamer, dat donderdag een debat voert over het voorstel om zorgverzekeraars de ruimte te geven om zorg van artsen waar zij geen contract mee hebben niet te vergoeden. “Daarmee kan een patiënt feitelijk alleen nog terecht bij zorgverleners die geselecteerd zijn door de verzekeraar”, verwoordt VPHuisartsen zijn verontwaardiging. “Deze selectie vindt voornamelijk plaats op basis van kosten en winstmarges.”

Burgerrecht
De brancheorganisatie vindt de vrijheid voor het kiezen van een zorgverlener een ‘fundamenteel burgerrecht’. “Meer keuzevrijheid voor patiënten vormde in 2006 één van de argumenten voor invoering van de Zorgverzekeringswet”, schrijft VPHuisartsen. “Het stond tegenover de plicht om je als burger bij een verzekeraar aan te melden.”

VPHuisartsen heeft problemen met de macht van de grote zorgverzekeraars: “De macht van de vier landelijke zorgverzekeraars met 90% van alle verzekerden, is inmiddels onaanvaardbaar groot. Met afschaffing van de keuzevrijheid voor burgers, met niet-onderhandelbare contracten voor zorgaanbieders en zonder contracteerplicht voor verzekeraars, is van enige balans in de zogenaamde zorgmarkt geen sprake.”

De brancheorganisaties van de fysiotherapeuten (KNGF), apothekers (KNMP), tandartsen (NMT) en psychotherapeuten (NVP) steunen het initiatief.

Reageer op dit artikel