nieuws

Verbond in de weer tegen zeilsnijders

Schade

Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. De schade als gevolg van ladingdiefstal ligt op circa € 350 mln per jaar.

Verbond in de weer tegen zeilsnijders

In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen vandaag een Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website.

Forse schade
Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig jaar naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van de politie. Daarbovenop komen nog de aangiften van diefstal in het buitenland.
Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door zogeheten zeilsnijders: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en – als die waardevol is – wegroven. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt schade aan gestolen materiaal nog bij, evenals bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven.

Site
De vers gelanceerde website over preventieinzicht bevat een e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal. Minister Opstelten onthulde de site door voor een keer in de huid van een zeilsnijder te kruipen. “Deze vorm van criminaliteit maakt de transportwereld en mij als minister boos. Je blijft gewoon af van andermans spullen. Punt uit”, aldus de minister, die hoopt dat de site een bijdrage levert aan een forse, ‘liefst spectaculaire daling van de transportcriminaliteit’.

Safety Deals
Het Verbond sluit zo nu en dan Safety Deals die de veiligheid op de weg en de veiligheid in en om het huis verbeteren zoals eerder dit jaar deals over betere hulp aan slachtoffers van woningovervallen en over betere registratie van verkeersongevallen.

Reageer op dit artikel