nieuws

Ook rechtsbijstandverzekeraars wacht massaclaim

Schade

Onder aanvoering van financieel journalist Jan-Hein Strop (foto) gaat de Stichting Rechtsbijstandclaim een collectieve procedure starten, omdat rechtsbijstandverzekeraars volgens de stichting verzekerden twintig jaar lang het wettelijk recht op de vrije advocaatkeuze heeft ontzegd. Strop, in gesprek met am: “Ik denk dat er vele tienduizenden mensen zijn die zelf hun advocaat betaald hebben.”

Ook rechtsbijstandverzekeraars wacht massaclaim

De stichting wil een procedure starten namens particulieren en bedrijven die zelf een advocaat hebben betaald, terwijl die kosten voor de rekening van de verzekeraar hadden moeten komen. Het Europese Hof van Justitie bevestigde dat in november vorig jaar de vrije advocaatkeuze niet kon worden beperkt tot een situatie waarin de verzekeraar besloot of een externe advocaat ingehuurd moet worden.

DAS
Belanghebbenden kunnen zich sinds vandaag aanmelden om voor een bedrag van 95 euro mee te doen aan de procedure. Strop, naast journalist ook oprichter van LegalDutch, een platform voor het zoeken van advocaten, verwacht een flinke toestroom. “De signalen zijn duidelijk. Het bericht over de uitspraak van het Europese Hof werd fantastisch goed gelezen op onze (LegalDutch, red.) site. Ik ben het uit gaan zoeken en tot de conclusie gekomen dat er een zaak in zat.”

De zaak richt zich niet op een specifieke verzekeraar, de gedaagden zullen afhangen van de aanmeldingen. Strop: “Dat zullen in ieder geval de verzekeraars zijn waar de aangemelde door gedupeerd is. Maar ik verwacht zeker dat de top drie erbij zit, DAS zal zeker niet ontbreken. Ik heb het idee dat zij het strengst zijn geweest.”

Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf
“Maar bij geen van de grote verzekeraars had je vroeger recht op vrije keuze bij procedures bij de kantonrechter of bij bestuursrechtelijke procedures”, schrijft Stichting Rechtsbijstandclaim. “Dit terwijl de vrije advocaatkeus al vanaf 1993 in de Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf staat en sinds 2007 in art. 4:67 van de Wet Financieel Toezicht. Verzekeraars hebben dus ten onrechte verzekerden geen vrije advocaatkeuze geboden.” De stichting gaat eerst in gesprek met verzekeraars om tot een oplossing te komen. Mocht dat geen succes opleveren, wordt er een collectieve procedure gestart.

Vanavond wordt in Tros Radar (Nederland 1, 20:30) meer aandacht besteed aan de vrije advocaatkeuze.

Reageer op dit artikel