nieuws

Verstoppertje spelen verzekeraars voorbij

Schade

Doordat vanaf 1 januari 2014 het aantal schadevrije jaren vermeld moet worden op de autoverzekeringspolis kunnen verzekeraars niet langer verstoppertje spelen. Dat stelt UnitedConsumers. "Consumenten kunnen nu eindelijk beter autoverzekeringen vergelijken. Het jaarlijks vermelden van schadevrije jaren komt de transparantie ten goede."

Verstoppertje spelen verzekeraars voorbij

Het aantal schadevrije jaren is van invloed op de autopremie. "Vroeger was het altijd een heel gedoe om het juiste aantal schadevrije jaren te achterhalen, nu vind je ze keurig terug op de polis", zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers. "Onjuiste vergelijkingen op basis van verkeerde inschattingen horen hiermee tot het verleden."
Verstoppertje
Autoverzekeraars zijn nu verplicht om jaarlijks het actuele aantal schadevrije jaren op de verzekeringspolis, de jaarlijkse nota of het bewijs va premiebetaling te vermelden. De schadevrije jaren per verzekerde staan geregistreerd in de centrale database RoyData, maar worden pas bijgewerkt wanneer de verzekerde de polis opzegt. Alleen de huidige verzekeraar kan zo een actueel beeld van het aantal schadevrije jaren geven. Daar komt bij dat autoverzekeraars moeten betalen om de gegevens op te vragen. "Verzekeraars zijn niet gek en weten ook dat wanneer iemand zijn schadevrije jaren opvraagt, hij een overstap overweegt. Je kunt dus wel nagaan dat ze niet zo scheutig waren met het verstrekken van deze gegevens", zegt Van Selms. "Door de nieuwe regeling kunnen verzekeraars geen verstoppertje meer spelen en krijgt de consument eerlijke informatie."
Meer overstappers
Van Selms verwacht dat meer consumenten in 2014 van autoverzekering zullen wisselen, nu de schadevrije jaren beter gecommuniceerd worden. "Vergelijken wordt veel transparanter en dus gemakkelijker. Een positieve ontwikkeling voor de consument."

 

Reageer op dit artikel