nieuws

Record aantal miljoenenbranden in 2013

Schade

Nederland heeft vorig jaar 148 grote branden met een schade van meer dan € 1 mln gehad. Dit is het hoogste aantal sinds de registratie van de branden in 1998 van start ging. De branden zijn goed voor een schadelast van totaal € 636,5 mln, een fractie lager dan hoogste totale schadelast tot nu toe: € 636,8 mln in 2003.

Record aantal miljoenenbranden in 2013

De meest kostbare brand van 2013 vond op 6 september plaats bij een kunststofbedrijf in Zevenaar: geraamde schade € 65 mln, zo blijkt uit de cijfers van de  beroepsvereniging van experts NIVRE. Het tweede kwartaal was mede daardoor het meest kostbaar met een totale schade van € 233 mln.
In het laatste kwartaal was het  ’t meest raak. Er waren toen 39 miljoenenbranden tegenover 25 in het zelfde kwartaal van 2012. Alleen in het laatste kwartaal van 2009 waren er meer (43) grote branden. Uitschieter in het vorige kwartaal was de brand bij een stomerij in Gramsbergen (Overijssel), waarbij de geschatte schade € 35 mln bedroeg.  
Leeuwarden
Ook de grote binnenstadsbranden in Leeuwarden (19 oktober) en Deventer (20 december) hebben het overzicht gehaald. De schaderaming voor Leeuwarden bedroeg € 3 mln, in Deventer is de schade aan winkels en woningen geraamd op € 5 mln. Relatief lage bedragen vergeleken met de enkelvoudige branden zoals de brand in Gramsbergen een brand bij een meubelwinkel in Strijen op 23 november waarbij de schade werd geraamd op (€ 8,7 mln). "Ik hoef u niet uit leggen dat er in zo’n situatie sprake is van andersoortige risico’s", aldus een NIVRE-woordvoerder.

Reageer op dit artikel