nieuws

Stichting Salvage vaker ingeschakeld

Schade

De Stichting Salvage, het samenwerkingsverband van brandverzekeraars dat na een calamiteit optreedt om de schade te beperken, is vorig jaar bijna 4% meer ingeschakeld. In totaal werd 6.274 keer hulp geboden na een brand, explosie of zware storm. De stichting schrijft de toename toe aan hulpverlening aan bewoners of gebruikers van belendende gebouwen. "Dit kan erop wijzen dat de omvang van branden groter is geworden."

Stichting Salvage vaker ingeschakeld

De hulp van Stichting Salvage werd vorig jaar ingeroepen bij dertien branden waarbij meer dan tien belendingen forse schade opliepen. Het ging onder andere om  branden in het centrum van Leeuwarden, Enschede en Deventer en de explosie in een flatgebouw in Arnhem. "Bij dergelijke grote branden treden we op in goede samenwerking met Bevolkingszorg van de gemeente. De gemeenten weten ons steeds beter te vinden, maar onze wens is nog wel eerder ingeschakeld te worden",  aldus Brenda Reinders, directeur van de Stichting Salvage. De stichting werd vorig jaar 37 keer ingeschakeld bij een brand met een miljoenen schade.
In totaal werd Salvage vorig jaar 3.143 keer ingezet bij branden in woningen en 461 keer bij bedrijven  (waarvan 54 in combinatie met een woning). Verder rukte Salvage uit voor branden in bergingen, schuren en garages (294),  horecagelegenheden (150)  keer, winkels (94), boerderijen (92 waarvan 14 stalbranden), onderwijsinstellingen (47), gemeentelijke gebouwen (11), parkeergarages (6) en in overige objecten (49). Bij maar liefst 108 branden kwam asbest vrij (158 in 2012) en 65 branden hadden met de productie van hennep te maken (71 in 2012).

Jaarwisseling

De stichting sloot het jaar rustig af. "Uit de vier grote steden werd tussen middernacht en half zeven ’s morgens slechts één melding ontvangen (uit Amsterdam).Ook overdag was het niet noemenswaardig drukker dan vorig jaar. Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werden in totaal 88 meldingen ontvangen (tegen 87 tijdens de vorige jaarwisseling). De grootste brand deed zich voor in een voormalig schoolgebouw in Nijmegen. Daar werden twee Salvagecoördinatoren ingezet voor de begeleiding van zo’n vijftien bewoners, allemaal studenten en antikraakwachten, van wie een aantal niet verzekerd was. Ook circa twintig omwonenden moesten worden geëvacueerd."
 

Reageer op dit artikel