nieuws

Hybride Lexus meest in trek bij dieven

Schade

In 2013 zijn 11.761 personenauto’s gestolen, 365 meer dan in 2012 (+ 3,2%). Vooral jonge auto’s (0-3 jaar) met een hoge inruilwaarde worden steeds vaker gestolen. Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen daalde juist,van 16.183 in 2012 naar 14.487 vorig jaar (-10%). Het aantal gestolen vrachtwagens daalde nog sterker, met bijna 24% naar 188. Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVc) vandaag publiceert.

Hybride Lexus meest in trek bij dieven

Voor het eerst in meer dan tien jaar nam het totaal aantal diefstallen weer toe. Criminelen zijn volgens AVc steeds vaker in staat de elektronische beveiliging uit te schakelen. Het gemiddelde risico dat een Nederlandse auto wordt gestolen is op jaarbasis 1,4 per 1.000 maar verschilt sterk per merk. Bij Lexus ligt het promillage op 6 per 1.000, bij  BMW en Volkswagen op bijna 4. Het gaat hierbij vooral om types die tweedehands een hoge waarde hebben. De hybrides van Lexus zijn het meest in trek, hiervan worden er 9 op de 1.000 gestolen. 
Het percentage auto’s dat na diefstal werd teruggevonden, daalde vorig jaar van 46% naar 43%. "AVc werkt aan de versnelling van de registratie van diefstallen, zodat deze nationaal en internationaal binnen enkele uren gesignaleerd worden. Daardoor wordt voorkomen dat ze worden verkocht en in het buitenland worden geregistreerd", aldus Titus Visser, directeur van AVc.
 
Stallingsmogelijkheden
Ook het aantal diefstallen van bestelbusjes steeg. In 2012 werden er 2.180 van gestolen, in 2013 steeg dit naar 2.501 (14,7%). De kans dat een gestolen busje wordt teruggevonden, is slechts 38%.  De diefstaldaling bij bromfietsen is volgens Visser onder meer te danken aan betere stallingmogelijkheden. "Op steeds meer plaatsen zijn rekken aanwezig om bromfietsen aan vast te ketenen en steeds meer berijders zijn zich bewust van de noodzaak om er gebruik van te maken. En we zien ook dat verzekeraars de toepassing van een gecertificeerd voertuigvolgsysteem voor tweewielers stimuleren".

De diefstal van motorfietsen steeg daarentegen met 8,6%; in het afgelopen jaar werden er 1.963 gestolen. Het aantal diefstallen van gekentekende aanhangwagens steeg met 17 naar 865; bij de opleggers was een daling: 174 diefstallen, 20 minder dan in 2012.

Reageer op dit artikel