nieuws

Duitse hagelstormen grootste kostenpost schadeverzekeraars

Schade

De hagelstormen waar Duitsland op 27 en 28 juli vorig jaar mee te kampen had, hebben in 2013 voor de grootste verzekerde schade door natuurrampen gezorgd. In totaal bedroeg de schade € 3,6 mld, waarvan € 2,8 mld was gedekt, zo bericht herverzekeraar Munich Re.

Duitse hagelstormen grootste kostenpost schadeverzekeraars

Hagelschade zorgde bij onze oosterburen in juli en augustus voor € 3,9 mld schade, waarvan € 3,1 mld was verzekerd. Het stormfront van eind juli was de meest kostbare gebeurtenis ooit voor de Duitse verzekeringsindustrie. Het zwaarst getroffen werden de deelstaat Baden-Württemberg en het gebied ten noordoosten van het Ruhrgebied. Daar vielen hagelstenen met een doorsnede tot 14 centimeter.
In termen van totale financiële schade scoorden de overstromingen die Duitsland en de omringende landen begin juni troffen het hoogst: de schade liep op tot € 11,7 mld, waarvan € 2,3 mld was verzekerd.
Haiyan
Voor een record zorgde ook de tyfoon Haiyan, die begin november over de Filippijnen trok. Die bereikte een maximale windsnelheid van 379 km/u. Volgens Munich Re was het waarschijnlijk de krachtigste storm die ooit het land bereikte. Naast de meer dan 6.000 doden kwam de totale financiële schade uit op een kleine € 7,5 mld. Door de lage verzekeringsgraad blijft de verzekerde schade beperkt tot enkele honderden miljoenen. Het gebied rond de Grote Oceaan telde 31 stormen, meer dan gemiddeld.
Noord-Amerika
Het noorden van de Atlantische Oceaan kende daarentegen een rustig stormjaar met ‘slechts’ 13 stormen, waarvan er twee orkaankracht bereikten. Het Noord-Amerikaanse vasteland werd desondanks getroffen door enkele natuurrampen. In de Verenigde Staten trok in mei een wervelwind door Oklahoma. Die richtte voor € 2,3 mld schade aan. Verzekeraars namen daarvan € 1,3 mld voor hun rekening. De Canadese provincie Alberta kreeg in de lente te maken met overvloedige regenval, gecombineerd met smeltende sneeuw. Daardoor overstroomden twee rivieren die Calgary doorsnijden. Schade: € 4,2 mld, waarvan € 0,9 mld was verzekerd.
Minder schade
In totaal zorgden natuurrampen in 2013 voor € 92 mld schade. Daarvan was € 22,8 mld verzekerd. "Lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar", aldus Munich Re. Dat telde 880 natuurrampen, iets meer dan gemiddeld in de laatste tien jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers bleef met ruim 20.000 ver onder het tienjaarsgemiddelde van 106.000.
Volgens de herverzekeraar laten de hevige stormen die eind vorig jaar over Europa trokken, zien dat tijdige waarschuwingen en preventieve maatregelen de schade kunnen beperken. "De verliezen bleven relatief beperkt." Tegelijkertijd pleit Munich Re voor meer initiatieven om burgers te beschermen in de opkomende landen zoals de Filippijnen. "Daaronder vallen stabielere gebouwen, betere bescherming en verzekeringsprogramma’s."

Reageer op dit artikel