nieuws

DAS: eigen bijdrage voor niet verplichte externe advocaat

Schade

Rechtsbijstandverzekeraar DAS vraagt voortaan een eigen bijdrage aan verzekerden die zich bij procedures willen laten bijstaan door een externe advocaat zonder dat daarvoor een verplichte procesvertegenwoordiging nodig is. De stap van DAS volgt op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2013, die bepaalde dat een verzekerde altijd zijn advocaat mag kiezen bij een procedure.

DAS: eigen bijdrage voor niet verplichte externe advocaat

Verzekerden die zonder verplichte procesvertegenwoordiging gebruik willen maken van externe rechtshulp betalen voortaan een eigen risico aan DAS. Voor particulieren is dat € 250, voor zakelijk verzekerden € 500. Ook zijn maximumvergoedingen vastgesteld voor de kosten van de externe advocaat: € 2.500 voor een arbeidsrechtprocedure, € 3.000 voor een bestuurs- en sociaal verzekeringsrechtprocedure en € 5.000 voor overige procedures.
Als er wel sprake is van een verplichte procesvertegenwoordiging blijft DAS de ‘redelijke en noodzakelijke’ kosten van externe rechtshulp op de bestaande manier vergoeden. De verzekeraar heeft toegezegd de vrije advocaatkeuze duidelijker te gaan toelichten in haar polisvoorwaarden. 
Meer over de aanpassing van DAS op pagina 4 van AM1, die ook online is te lezen.

Reageer op dit artikel