nieuws

Independer weegt kwaliteit van de zorginkoop mee

Schade

Verzekerden met een natura-zorgpolis worden steeds vaker gestuurd door hun zorgverzekeraar. Daarom biedt Independer nu ook de mogelijkheid om een vergelijking te maken op basis van de kwaliteit van die ingekochte zorg. "Zorgverzekeraars stellen dat zij selecteren op basis van kwaliteit. Maar veel zorgverleners geven aan dat verzekeraars vooral inzetten op een lage prijs", aldus Independer.

Independer weegt kwaliteit van de zorginkoop mee

De kwaliteitsinformatie weegt mee bij de selectie van de getoonde zorgverzekeringen in de vergelijkingsresultaten en top 3 van Independer. Bij de vergelijking op kwaliteit maakt de vergelijker gebruik van drie bronnen (dimensies) die al breed beschikbaar zijn voor alle ziekenhuiszorg:

  1. Het objectieve medische proces, zoals gemeten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zichtbare Zorg. Vele honderden medische procesindicatoren zijn samengevat in de KWIC-score die door Mediquest werd ontwikkeld.
  2. Patiënt perspectieven in de vorm van reviews zoals Zorgkaart en Independer al jaren verzamelen.
  3. Expert opinies in de vorm van meningen van huisartsen over specialisten met wie ze samenwerken, die door Mediquest worden verzameld.

Definitie van kwaliteit
Het vergelijken op basis van kwaliteit blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn omdat de verschillende partijen elk een eigen definitie van kwaliteit willen hanteren, zonder dat daar echt een wetenschappelijk model aan ten grondslag ligt. Tijdens overleg met ziekenhuis, zorgverzekeraars, toezichthouders en patiëntenorganisaties is het Independer dan ook niet gelukt om met deze partijen tot een gedeelde visie over de definitie van kwaliteit te komen. De vergelijker ontwikkelde daarom een aanpak die alle beschikbare bronnen combineert. Wiskundigen van Independer hebben samen met Mediquest een methode ontwikkeld die recht moet doet aan de uitgangspunten van deze aanpak.
De informatie is ook gratis toegankelijk voor iedereen die ziekenhuiszorg zoekt. Na het invoeren van postcode en specialisme wordt de kwaliteit van zorgaanbieders getoond op basis van genoemde drie dimensies.

Reageer op dit artikel