nieuws

ONVZ viert 80-jarig jubileum

Schade

ONVZ viert 80-jarig jubileum

Vrijdag vierde ONVZ Zorgverzekeraar in Amsterdam haar 80-jarig jubileum. Naast meneer en mevrouw De Bruin, die al 80 jaar een zorgpolis hebben bij de zorgverzekeraar uit Houten, werd ook het idee ter voorkoming van verspilling van medicijnen, waarmee Anja Vissers in 2011 ONVZ’s Beste Zorgidee van Nederland won, nog eens extra in de spotlights gezet.

Het idee van Vissers om geneesmiddelen te sealen met een thermometerchip heeft een groots vervolg gekregen. De proef om medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht opnieuw te verstrekken, wordt namelijk uitgebreid van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen naar de apotheken van acht andere ziekenhuizen verspreid over het land. Op een groot scherm liet ONVZ de aanwezigen nog een keer de televisie-uitzending zien waarin minister Edith Schippers (VWS) het idee roemde als voorbeeld om verspilling in de zorg tegen te gaan. De temperatuurchipkaart die wordt gebruikt is dit jaar genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Met het idee van Vissers kan jaarlijks tot een half miljard euro worden bespaard.
Recordaantal inzendingen
Met het Beste Zorg Idee daagt ONVZ heel Nederland uit om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt in 2013 voor de zesde keer georganiseerd. Met gepaste trots maakte directievoorzitter Erno Kleijnenberg vrijdag bekend dat een recordaantal van meer dan 500 inzendingen kans maken op de prijs, een cheque van € 10.000.
ONVZ 80 jaar
ONVZ werd in 1933 opgericht als ‘Onderlinge Nationale R.K. Vereniging tegen de kosten van Ziekenhuisverpleging en Operatie’. Ontstaan vanuit het katholieke Wit-Gele Kruis en met Utrecht als vestigingsplaats. De verzekering dekte in die begintijd alleen de kosten van verpleging, operaties en ziekenvervoer. In 1950 kreeg de verzekeraar een nieuwe naam: ‘Onderlinge Nationale Verzekering tegen Ziekenhuiskosten (O.N.V.Z.)’ en in 1990 werd het ‘ONVZ Ziektekostenverzekeraar’ met een nieuw hoofdkantoor in Houten. Met ingang van 1999 gebruikt de verzekeraar de huidige naam ‘ONVZ Zorgverzekeraar’. ONVZ werkt ook onder de VvAA zorgverzekering en PNOzorg. ONVZ voert alleen restitutiepolissen. Bij deze variant zijn mensen vrij in hun keuze voor een zorgverlener.

Reageer op dit artikel