nieuws

Aanvullende zorgpolis verliest dikke winterjas

Schade

Aanvullende zorgpolis verliest dikke winterjas

Doordat steeds meer jonge mensen de aanvullende zorgverzekering links laten liggen ontstaat er een solidariteitsprobleem. Jonge mensen consumeren in de regel minder zorg dan de ouderen. "Nu het aandeel ouderen toeneemt hebben de zorgverzekeraars twee keuzes", zegt Peter Ruys, directeur ZorgKiezer.nl. "De premie verhogen en de voorwaarden wijzigen. En dat gebeurt dus ook."

Het uitkleden van de aanvullende zorgpolis is goed te merken, zegt Ruys. "In 2014 verdwijnt bijvoorbeeld de volledige vergoeding voor fysiotherapie en de volledige vergoeding voor tandartskosten. Vooral voor ouderen en chronisch zieken is dit een last. Mensen kijken naar waar ze recht op hebben in een verzekeringsjaar en niet naar wat ze nodig hebben. Dat is funest voor de solidariteit. Mensen kiezen voor zichzelf." Volgens de vergelijkingssite betalen verzekerden volgend jaar bij de grote verzekeraars fors meer voor minder. Voor ouderen kan het verschil nog verder oplopen bij verzekeraars waar ouderen meer betalen dan jongeren.

Reageer op dit artikel