nieuws

Ziekenhuizen komen met eigen zorgverzekering

Schade

Een zorgpolis die patiënten de garantie geeft op zorg van hoge kwaliteit dichtbij huis. Daarvoor staat de Beter Dichtbij polis die de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) dit najaar in samenwerking met ASR en DSW wil introduceren.

Ziekenhuizen komen met eigen zorgverzekering

Op dit moment ligt het initiatief van de samenwerkende ziekenhuizen nog op de tekentafel bij DSW en ASR. "Uit een haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Booz&co (van voormalig VWS minister Ab Klink) is naar voren gekomen dat de Beter Dichtbij polis veelbelovend is", schrijft SAZ in een toelichting. "Patiënten willen kwalitatief goede zorg in de buurt die betaalbaar is. In samenwerking met ASR en DSW gaan wij deze zorg nu duurzaam garanderen."
Regionale functie en solidariteit behouden
Met onder meer de Beter Dichtbij polis wil de SAZ binnen enkele jaren een intensieve samenwerking bewerkstelligen tussen zorgaanbieders in de regio. Tegelijkertijd wil de SAZ met gemeentes, zorgverzekeraars, woningcorporaties en de politiek in gesprek over een herbezinning van de bekostiging van de zorg. De SAZ verwacht dat de Beter Dichtbij polis op den duur 5 tot 10% goedkoper kan zijn dan vergelijkbare polissen. Dit kan omdat de zorg voor een belangrijk deel wordt ingekocht bij de 42 ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de SAZ. Verder is het de verwachting dat deze polis bijdraagt aan het in stand houden van de solidariteit met betrekking tot premiebetaling door verzekerden in de regio. "Ook draagt de polis bij aan het behoud van regionale zorginstellingen die een belangrijke impuls vormen voor de regionale economie waarin zij opereren. 80% van hun bestedingen komt namelijk terecht in hun regio." Wanneer nodig wordt de zorg bij andere gespecialiseerde, topklinische en academische ziekenhuizen ingekocht. De patiënt houdt daarbij zijn keuzevrijheid.

Reageer op dit artikel