nieuws

Drentse consumentenbond ‘helemaal klaar’ met machtige zorgverzekeraar

Schade

Drentse consumentenbond ‘helemaal klaar’ met machtige zorgverzekeraar

De onvrede onder zorgverleners over het zorgverzekeraars neemt toe. Naast de ziekenhuizen en de tandartsen is het nu Zorgbelang Drenthe dat de mogelijkheid van een eigen Drentse zorgverzekering laat onderzoeken. "Achmea negeert de mening en ervaring van haar klanten in Drenthe stelselmatig", zegt directeur Jan van Loenen.

Volgens Van Loenen is bij het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars de prijs belangrijker dan de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de burger. Als voorbeeld noemt hij de verslechterde beschikbaarheid en bereikbaarheid van goede zorg(voorzieningen) in de regio. Volgens Van Loenen heeft "de zorgverzekeraar geen idee welke zorg specifiek nodig is en welke zorg ze dus voor haar klanten moet inkopen". Maar de druk op zorgaanbieders, om met fors minder budget meer en betere zorg te leveren, wordt volgens Zorgbelang Drenthe steeds verder opgevoerd. Van Loenen zegt er inmiddels "helemaal klaar mee" te zijn en vindt dat de tijd rijp is voor een Drentse zorgverzekering. "Wie niet luisteren wil, moet maar voelen." Zorgbelang Drenthe noemt zichzelf de consumentenbond voor de gezondheidszorg in de provincie Drenthe.
Coöperatiegedachte
Om de macht van de zorgverzekeraars op regionaal niveau te kunnen inperken heeft Zorgbelang Drenthe de nieuwe stichting Profeit opgericht. Deze stichting richt zich specifiek op de toekomst van goede zorg in de regio. "Vanuit breed maatschappelijk belang gaat Profeit nu de haalbaarheid van een Drentse zorgverzekering serieus onderzoeken, waarbij de coöperatiegedachte leidend is. Zorg moet weer van de mensen worden", aldus Van Loenen, die de Drentse burgers oproept om veel kritischer naar hun zorgverzekeraar te kijken.

Reageer op dit artikel