nieuws

Schadelast grote branden dit jaar al op ruim € 270 mln

Schade

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben in totaal veertig grote branden gewoed met een schadebedrag van € 1 mln of meer. Dat is het hoogste aantal miljoenenbranden dat zich de laatste tien jaar in het tweede kwartaal heeft voorgedaan. In totaal zorgden de branden voor een schadelast van € 171,5 , de op twee na grootste schadelast sinds 2004. Dit blijkt uit cijfers van de bij het Nivre aangesloten expertisebureaus en expertiseorganisaties van verzekeraars.

Schadelast grote branden dit jaar al op ruim € 270 mln

Drie grote calamiteiten vormen de helft van het totale schadebedrag van € 171,5 mln.  De grootste ‘klapper’ was een brand in een broodfabriek in Oldenzaal op 4 juni met een geraamde schade van € 50 mln. Daarna volgt een brand op 3 april bij een drukkerij in Enschede met een geschatte schadelast van €  20 mln. De derde grote brand vond plaats bij een chemisch bedrijf in Geleen op 23 april. Deze schade wordt geraamd op € 16 mln.
In de eerste drie maanden van dit jaar vonden er 35 grote branden plaats, ook al een recordaantal. Daarmee staat 2013  tot dusver te boek als het jaar waarin in de eerste zes maanden de meeste miljoenenbranden hebben plaatsgevonden in de afgelopen tien jaar: 75. Alleen vorig jaar kwam daarbij in de buurt met 65 grote branden, gevolgd door 2009 met 52 branden. Qua schadelast neemt dit jaar tot dusver de tweede plaats in met een geraamd schadebedrag van € 270,5 mln. Alleen in de eerste helft van 2008 kwam de schadelast, hoger uit: € 316,8 mln. De derde plaats wordt ingenomen door 2009 met een schadelast van € 177,9 in het eerste halfjaar.
 

Reageer op dit artikel