nieuws

Verbond waarschuwt voor facturenzwendel

Schade

Verbond waarschuwt voor facturenzwendel

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor mogelijke zwendel met facturen voor het herstellen van autoruitschade. Fraudeanalisten van het CBV hebben hiervan ‘tientallen signalen’ ontvangen. Verzekerden kloppen bij hun verzekeraar aan met klachten over het niet betalen van facturen voor autoruitschadeherstel. Bij behandeling van die klachten blijkt dat de reparatiekosten vrijwel altijd gewoon door de verzekeraar direct zijn betaald aan de autoruitherstellers.

Het gaat om malafide herstelbedrijven, die verzekerden confronteren met rekeningen voor ruitreparaties die een paar jaar geleden zijn uitgevoerd. Bij de factuur wordt aangegeven dat de klant alsnog zelf moet betalen, omdat de verzekeraar de schade niet aan de reparateur zou hebben vergoed. In de factuur wordt gesteld dat de nota binnen vijf dagen moet worden betaald, omdat anders incassokosten dreigen. Verzekerden worden zo onder druk gezet tot snelle betaling van kosten, die zij volgens het Verbond in veruit de meeste gevallen niet meer verschuldigd zijn.
Het Verbond adviseert verzekerden die geconfronteerd worden met een factuur voor in het verleden uitgevoerd ruitherstel deze niet meteen te betalen, maar het herstelbedrijf te verzoeken eerst de afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als de hersteller dat niet doet of niet thuis geeft, adviseert het Verbond om contact op te nemen met de nationale fraudehelpdesk voor fraudemeldingen: www.fraudehelpdesk.nl. Als duidelijk is dat de verzekeraar de factuur eerder al heeft vergoed, kan de verzekerde bij de politie aangifte doen van poging tot oplichting door het herstelbedrijf.

Reageer op dit artikel