nieuws

‘Bijna helft Ziektewetclaims UWV klopt niet’

Schade

Werkgevers worden in bijna de helft van de gevallen door het UWV geconfronteerd met onterechte Ziektewetclaims van voormalig medewerkers, blijkt uit een steekproef van HR-adviesbureau Robidus. De proef laat zien dat slechts 53% van de Ziektewetuitkeringen terecht bij de werkgever wordt neergelegd. Het UWV laat weten zich niet in de cijfers te herkennen.

‘Bijna helft Ziektewetclaims UWV klopt niet’

Het soort gevallen dat ten onrechte bij werkgevers neer wordt gelegd is divers, zegt Robidus-directeur Mick Netiv: “Het gaat van oud-werknemers die niet ziek uit dienst zijn gegaan of nog bij een andere werkgever hebben gewerkt tot medewerksters die zwanger waren op moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde.”
De herziene Ziektewet heeft als gevolg dat werkgevers financieel verantwoordelijk zijn voor Ziektewetuitkeringen aan voormalig flexwerkers. Het UWV verstuurt hiervoor een beschikking aan werkgevers.
Netiv: “We hadden wel verwacht dat hier fouten in zouden worden gemaakt, maar dat het percentage verkeerde claims zo hoog is als nu blijkt, is voor ons ook een onaangename verrassing. Het is dus zaak om de cases die het UWV aanmerkt grondig te controleren om niet tegen onterechte kostenposten aan te lopen.”
Het UWV laat weten zich niet in de cijfers te herkennen en het eigenlijk een “onzinverhaal” te vinden. “Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar het percentage is veel lager dan door Robidus gepresenteerd.” Volgens de woordvoerder gaat het eerder in de richting van de 5%.
De woordvoerder wijst er verder op dat er commerciële partijen alle belang hebben om het foutenpercentage te overdrijven om daarmee controleklussen te kunnen binnenhalen. Eerder heeft het UWV partijen er op aangesproken, zijn er Kamervragen over gesteld en is helder geworden dat het foutengetal lager ligt, meldt de UWV-woordvoerder.

Reageer op dit artikel