nieuws

Achmea temperatuurt 5.200 hooibergen

Schade

Achmea temperatuurt 5.200 hooibergen

Achmea gaat de boer op deze zomer. Voor de gelegenheid zijn tweeëntwintig freelance medewerkers aangetrokken om de temperatuur in hooibergingen gratis te controleren. Doel is om hooibroei en daarmee brand te voorkomen. De Achmea-controleurs zullen zo’n 5.200 agrarische bedrijven bezoeken die zijn verzekerd bij Interpolis of Avéro.

De controleurs zijn uitgerust met een thermometer aan een vier meter lange flexibele lans, waarmee ze de temperatuur in de kern van de opslag kunnen bepalen. Boven 50 graden Celcius is waakzaamheid geboden. Meet de controleur een hogere temperatuur, dan blijft hij deze volgen, zo nodig met dagelijkse controles. Blijft de temperatuur oplopen, dan wordt het hooi vaak met assistentie van de brandweer preventief uit de opslag gehaald.
De belangrijkste preventiemaatregel ter voorkoming van broei is echter het hooi goed gedroogd opslaan. Dat gebeurt tegenwoordig vaak in grote balen van 400-500 kilo of nog zwaarder en in een schuur. De balen dienen zodanig te worden gestapeld dat de ontstane warmte weg kan. Volgens Achmea is dat geen sinecure met de overvloedige regenval en wisselende weersomstandigheden van de afgelopen maanden.
Eerder deze maand ging het mis in Aalten (Gld.), Tzummarum (Fr.) en Zegveld (Utr.), waar boerenschuren afbrandden door hooibroei. Vorig jaar wisten de Achmea-controleurs door tijdig ingrijpen zo’n 25 branden te voorkomen en ook de afgelopen weken waren ze er een paar keer juist op tijd bij.

Reageer op dit artikel