nieuws

Internationale zorgkaart niet altijd geaccepteerd

Schade

De European Health Insurance Card (EHIC) blijkt in de praktijk niet altijd te kunnen voorkomen dat toeristen na genoten medische hulp geconfronteerd worden torenhoge ziekenhuisrekeningen en buitenlandse incassobureaus.

Internationale zorgkaart niet altijd geaccepteerd

De ANWB heeft in de afgelopen twee jaar contact gehad met vijftig leden die ondanks het gebruik van de EHIC European Health Insurance Card in staatsziekenhuizen van Spanje en Portugal, bij thuiskomst toch geconfronteerd werden met torenhoge ziekenhuisrekeningen en vervolgens werden lastiggevallen door een Spaans incassobureau die voor de ziekenhuizen het geld int. De ANWB is van mening dat deze ziekenhuizen gehouden zijn aan Europese afspraken over de afhandeling en de berekening van tarieven van medische kosten aan de zorgverzekeraars van de toeristen. De drager van een persoonsgebonden Europese gezondheidskaart heeft recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in een van de EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australie. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten volgens de internationale afspraken  over de afhandeling en de berekening van tarieven bij de zorgverzekeraar in het thuisland.

Europa moet ingrijpen
Een aantal staatsziekenhuizen loopt echter volledig uit de pas en accepteert volgens de ANWB de EHIC van de toerist niet. De ANWB en haar alarmcentrale heeft met een aantal zusterorganisaties de Europese Commissie aangesproken en verzocht er voor te zorgen dat er in Spanje en Portugal – en inmiddels ook in Roemenië – aan deze praktijken een eind komt.

Aanvragen EHIC
Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos een EHIC gratis aanvragen bij de zorgverzekeraars of op www.ehic.nl. De kaart is overigens geen reisverzekering. Zo worden bijvoorbeeld geen repatriëringskosten vergoed.
 

Reageer op dit artikel