nieuws

Reisverzekeraars discrimineren minder op leeftijd

Schade

De leeftijdsdifferentiatie bij de ongevallendekking op een reisverzekering is het afgelopen jaar bij een aantal verzekeraars vervallen, melden onderzoekers van Moneyview. In vergelijking met een jaar geleden maken 13 van de 37 onderzochte aanbieders niet langer onderscheid in de hoogte van de uitkering voor personen onder en boven de 70 jaar bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.

Reisverzekeraars discrimineren minder op leeftijd

Aanleiding voor het aanpassen van de verzekerde bedragen is mogelijk de aandacht geweest die deze leeftijdsdiscriminatie kreeg in het televisieprogramma Kassa, aldus Moneyview. Vóór die uitzending maakte meer dan de helft van de reisverzekeraars bij de ongevallendekking onderscheid op basis van leeftijd. Nu, ruim een jaar later, maakt van de doorlopende reisverzekeringen die een ongevallendekking kennen nog ruim 25% onderscheid in leeftijdvoor het bepalen van de maximale uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
Uit het onderzoek van Moneyview blijkt verder dat de premie voor een doorlopende reisverzekering het afgelopen jaar met gemiddeld 5% is gestegen. Deze premiestijging is grotendeels verklaarbaar uit de verhoging van de assurantiebelasting per 1 januari van 9,7% naar 21%. Dit verhoogt de premie voor onderdelen van de verzekering, zoals de annuleringsdekking, automobilistenhulp en rechtsbijstand. Daarnaast hebben algemene kostenstijgingen en de invoering van heffingsgrondslagen op onderdelen van gemengde reisverzekeringen prijsopdrijvende effecten.
Opvallend is dat 1 op de 5 producten een prijsstijging laten zien van meer dan 10%, terwijl andere producten geen prijsstijging kennen. Dat toont dat een aantal verzekeraars ertoe zijn overgegaan de verhoogde assurantiebelasting voor eigen rekening te nemen. Hiermee nemen de onderlinge prijsverschillen verder toe. Tevens lopen de verschillende dekkingsmogelijkheden flink uiteen.
Univé en Verzekeruzelf.nl behalen beide met verschillende producten een 5-sterrenrating op zowel prijs als kwaliteit. Bruns ten Brink biedt de doorlopende reisverzekeringen van Europeesche aan en heeft daarom (ook) een 5-sterren ProductRating op kwaliteit behaald. Ten slotte hebben ook de Premiumverzekering van Allianz Global Assistance en de Vrij op Reispolis van Avéro Achmea vijf sterren in de wacht gesleept in de kwaliteitsrating.

Reageer op dit artikel