nieuws

Eigen Huis tegen verplichte overstromingsverzekering

Schade

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft zich in felle bewoordingen gekeerd tegen het voornemen van Verbond van Verzekeraars om een verplichte dekking tegen overstromingsschade te introduceren. VEH spreekt van een “verzekeringskartel” en pleit in plaats daarvan voor vrijwillige en concurrerende verzekeringen. De belangenorganisatie introduceerde vorig najaar met verzekeraar Neerlandse een eigen catastrofeverzekering met dekking tegen overstromingen.

Eigen Huis tegen verplichte overstromingsverzekering

Het Verbond legde eind vorige maand bij mededingingsautoriteit NMa een aanvraag neer voor een verplichte premieopslag voor iedereen met een inboedel en/of opstalverzekering. Hieruit zou dan de schade bij overstroming betaald moeten worden. Vereniging Eigen Huis noemt het voorstel “vooral een  nieuwe en extra belasting voor alle huishoudens en bedrijven” en heeft de daarom de Tweede Kamer opgeroepen om zich over het voorstel uit te spreken. De vereniging is van mening dat  verzekeraars moeten worden uitgedaagd om zelf met concurrerende vrijwillige verzekeringen op basis van individuele risico’s te komen. VEH verwijst daarbij naar de polis die het vorig jaar samen met verzekeraar Neerlandse introduceerde.
De verplichte verzekering van het Verbond biedt volgens de belangenorganisatie slechts een schijndekking als zich een forse overstroming voordoet. “Bij een ramp van enige omvang is het maximum  van € 5 mld al snel bereikt en daalt de individuele uitkering per woning of bedrijfspand snel. Als Nederlandse verzekeraars het overstromingsrisico voor het collectief werkelijk goed willen verzekeren moet volgens deskundigen € 100 mld in een stroppenpot worden gereserveerd. De bijdrage per huishouden zou dan 20 keer hoger moeten zijn dan de 5 tot 10% premieverhoging op de opstal- en inboedelverzekering, die nu door de verzekeraars wordt genoemd.”
Ook draagt de “kartelverzekering”  volgens VEH niet bij aan de bewustwording van consumenten en beperking van de schade. “Als iedereen een (extra) premie in de opstal/inboedelverzekering betaalt, waarom zou de verzekerde dan nog zelf in actie komen?”
 

Reageer op dit artikel