nieuws

VSZ assuradeuren en Aegon maken privaat verzekeren Ziektewet mogelijk

Schade

Met Aegon als risicodrager is VSZ Assuradeuren erin geslaagd een private oplossing te creëren voor het verzekeren en uitvoeren van de Ziektewet.

VSZ assuradeuren en Aegon maken privaat verzekeren Ziektewet mogelijk

Per 1 januari 2013 is de werkgever direct verantwoordelijk geworden voor de kosten van de Ziektewet. Met de introductie van de Wet BeZaVA (modernisering Ziektewet) betaalt een werkgever meer premie als ex-werknemers langer in de Ziektewet zitten. Hierdoor zijn werkgevers gebaat bij een snelle re-integratie van ex-werknemers. VSZ Assuradeuren heeft deze financiële prikkel voor werkgevers opgepakt en uitgewerkt tot een private oplossing waarbij zij het uitbetalen en re-integreren van de ex-werknemer overneemt van het UWV.
De werkgever betaald in dat geval niet meer rechtstreeks aan het UWV, maar betaalt de uitkering zelf aan de ex- werknemer uit. “De werkgever krijgt hierdoor meer grip op zijn kosten. De ex-werknemer wordt professioneel begeleid, tot aan het aanbieden van vervangende arbeid, om maximaal herstel naar werk en inzet op de arbeidsmarkt mogelijk te maken”, aldus VSZ in een toelichting. VSZ werkt behalve met Aegon als risicodrager ook samen met Acture, een private uitvoerder van de Ziektewet met een naar eigen zeggen bewezen trackrecord in de uitzendsector; vijf keer sneller herstel en acht keer minder instroom in de WIA dan de publieke uitvoerder UWV. VSZ Assuradeuren is opgericht door Meijers, makelaars in assurantiën, en Acture.
Omdat het verzekeren en uitvoeren van de Ziektewet altijd een publieke aangelegenheid is geweest, kwam de werkgever tot 1 januari van dit jaar voor de begeleiding van zieke ex-werknemers automatisch bij het UWV terecht. De afdracht hiervoor verloopt via de Belastingdienst. Een financiële prikkel bestond niet, de afdracht werd niet hoger als er meer ex-werknemers langer in de Ziektewet terecht kwamen. Nu is dat dus wel het geval.
 

Reageer op dit artikel