nieuws

‘Sneeuwval zorgt voor € 2 mln exta verkeersschades’

Schade

Het Verbond van Verzekeraars raamt de extra verkeersschades die vandaag optreden door de sneeuwval op zo’n € 2 mln. Op dagen waarop meer dan 5 centimeter sneeuw valt, kan het aantal schadegevallen tot wel 50% hoger liggen.

‘Sneeuwval zorgt voor € 2 mln exta verkeersschades’

Op ‘normale’ doordeweekse dagen bedraagt de (verzekerde) verkeersschade zo’n € 9 mln. Gezien de sneeuwval die gisteravond en vanochtend vooral over het westen van het land trok, verwacht het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) dat daar vandaag nog eens € 2 mln bijkomt.
In welke mate er schade optreedt hangt volgens berekeningen van het CVS af van het aantal centimeters sneeuw en of er verse sneeuw bijkomt. Als er aan het eind van een sneeuwdag tussen de 1 en 5 cm sneeuw ligt, is het aantal schadegevallen 10 tot 20% procent hoger. Bij hevige sneeuwval (meer dan 5 cm) kan die stijging zelfs oplopen tot wel 50%. Ligt er echter een klein laagje (1 tot 3 cm) en er komt geen verse sneeuw bij, dan leidt dat nauwelijks tot extra schade.
Interpolis stelt  vandaag “nauwelijks extra drukte” te hebben ondervonden door het winterse weer. “Het aantal schades waarbij voertuigen zijn betrokken ligt zo’n 10% hoger dan normaal. Wat ongeveer neerkomt op 100 extra meldingen.” De verzekeraar zegt dat het aantal schades in eerste instantie meevalt bij het begin van winters weer. “Automobilisten passen hun snelheid aan. Bovendien waren in de ochtendspits de file’s extra lang, waardoor er op veel plekken in Nederland sowieso niet hard gereden kon worden.” Interpolis verwacht dat het aantal schades oploopt als het winterse weer aanhoudt omdat automobilisten dan gewend raken aan winterse buien en daardoor meer risico’s nemen. 

Reageer op dit artikel