nieuws

Noordhollandsche opgefrist verder als coöperatie

Schade

De onderlinge schade- en levensverzekeraar de Noordhollandsche van 1816 gaat onder een nieuwe naam verder als coöperatie. Met de nieuwe rechtsvorm denkt het nieuwe Nh1816 Verzekeringen het verzekerd belang beter te kunnen waarborgen en het intermediair en andere ‘stakeholders’ beter te kunnen bedienen.

Noordhollandsche opgefrist verder als coöperatie

As we speak zijn ze hier de nieuwe belettering op de gevel aan het aanbrengen”, vertelt directeur Cas Verhage vanuit het hoofdkwartier in Oudkarspel. “Bij een nieuw tijdperk hoort ook een opgefriste naam. Aan 1816 hebben we vastgehouden om verwarring met een zekere hotelketen en het Noordhollandsch Dagblad te voorkomen.”
Minder zichtbaar, maar in de optiek van Verhage nog belangrijker, is de omvorming van de Noordhollandsche tot een coöperatie, een beweging die twee jaar geleden al in gang werd gezet en waar De Nederlandsche Bank nu haar handtekening onder heeft gezet. “Binnen een coöperatie is het verzekerd belang beter te waarborgen. Het geeft ons meer ruimte om onze huidige succesvolle resultaten verder uit bouwen met nieuwe initiatieven. Daarnaast kun je in die rechtsvorm makkelijker klanten, intermediair, personeel en andere stakeholders bedienen.” Dat strekt volgens Verhage verder dan alleen de beloningsdiscussie, hoewel hij twee jaar geleden al tegenover Het Verzekeringsblad aangaf de coöperatie te zien als een mogelijkheid om goede relaties te laten delen in de winst. Verhage: “Het verbod op bonusprovisie of kwaliteitsbeloning is zo helder nog niet voor de marktpartijen als je naar de laatste communicatie van de AFM kijkt. Een coöperatie maakt het natuurlijk wel makkelijker om de winst op een hoop te gooien en te verdelen onder onze leden. Maar daarnaast wordt de betrokkenheid van het intermediair ook veel groter. Er gaan steeds meer geluiden dat tussenpersonen zelf hun eigen verzekeraar moeten oprichten. Dit komt dicht in de buurt.”

Reageer op dit artikel