nieuws

Verzekeraars keren 50 miljard uit aan rampschade

Schade

Swiss Re heeft becijferd dat de (economische) schade door rampen dit jaar zal uitkomen op minstens € 106 mld ($ 140 mld). Daarvan zal de verzekeringsindustrie een kleine € 50 mld voor haar rekening nemen. Verzekeraars moeten vooral uitkeren in verband met extreme weersomstandigheden in de Verenigde Staten, zo verwacht de Zwitserse herverzekeringsreus.

Verzekeraars keren 50 miljard uit aan rampschade

De geschatte schade, waarin aansprakelijkheidsschade en uitkeringen uit levenpolissen niet zijn meegerekend, omvat zowel natuurlijke als door mensen veroorzaakte rampen. Bij de verzekerde schade ligt de nadruk op natuurrampen: die waren dit jaar goed voor € 46 mld aan gedekte claims. Vooral in het tweede halfjaar sloeg het noodlot toe met orkaan Sandy, die met een verzekerde schade van € 19 mld de grootste schadepost van het jaar was.
De droogte die de Verenigde Staten tussen juli en september teisterde, was met € 8 mld de op een na kostbaarste ramp voor verzekeraars in 2011.

Het schadebedrag is overigens bescheiden vergeleken met vorig jaar, toen verzekeraars voor liefst € 91 mld aan rampschade moesten vergoeden door een recordaantal aardbevingen en overstromingen. Vooral Azië en Zuid-Amerika werden toen getroffen.

Reageer op dit artikel