nieuws

Losse aanvullende zorgverzekering niet altijd mogelijk

Schade

Bij iets minder dan de helft van de zorgverzekeraars is het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als dit wel mogelijk is, rekent de verzekeraar vaak een toeslag op de premie of raadt dit af.

Losse aanvullende zorgverzekering niet altijd mogelijk

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) onder vijfentwintig zorgverzekeraars en vijf internetlabels. Bij elf van de vijfentwintig zorgverzekeraars en maar liefst vier van de vijf internetpolissen is het niet mogelijk om alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. De aanvullende verzekering is volgens de onderzoekers een belangrijke reden om te wisselen van zorgverzekeraar. “Een koppeling tussen basisverzekering en aanvullende verzekering is volgens de Zorgverzekeringswet niet altijd toegestaan. Als iemand zijn basisverzekering opzegt, mag de verzekeraar niet automatisch ook de aanvullende verzekering stoppen. Dit om het bijvoorbeeld ook voor chronisch zieken – die vaak hogere ziektekosten hebben – mogelijk te maken van zorgverzekeraar te wisselen. Wel mag een verzekeraar iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten verplichten ook een basisverzekering bij hem af te sluiten. Ook mag de verzekeraar bij alleen een aanvullende verzekering een hogere premie vragen.”

Reageer op dit artikel