nieuws

Interpolis gaat stallen controleren

Schade

Interpolis gaat bij 4.000 van haar agrarische klanten de elektrische installaties in stallen controleren. De verzekeraar hoopt hiermee de regelmatig terugkerende stalbranden bij veehouders te voorkomen. Eind vorig jaar kwam het ministerie van Landbouw samen met LTO-Nederland, de Dierenbescherming en het Verbond van Verzekeraars al met een Actieplan Stalbranden om de branden een halt toe te roepen. Deze week nog kwamen bijna 450 zeugen met biggen om bij een stalbrand in Deurne bij een klant van Interpolis.

Interpolis gaat stallen controleren

"We weten nog niet wat de oorzaak is van de brand in Deurne maar in zijn algemeenheid kun je zeggen dat de elektrische installatie vaak de boosdoener is", vertelt Adri Witlox, hoofd agrarisch bureau bij Interpolis. Bij de controles die dit jaar en volgend jaar gaan plaats vinden maakt de verzekeraar gebruik van erkende installatiebedrijven. "Met apparatuur kun je vrij eenvoudig vaststellen of de aansluitingen goed zijn of dat een installatie onnodig veel warmte afstaat, wat brandgevaar oplevert." Benodigde verbeteringen zijn voor rekening van de boer maar die heeft daar geen probleem mee, verwacht Witlox. "Een stalbrand is een drama voor een boer. Die wil niets liever dan dat zijn dieren veilig zijn."

Agrarische verzekeraars, die zich hebben gecommitteerd aan het Actieplan, gaan boeren ook bij de bouw van stallen adviseren. Zo kan volgens Witlox ook het onderbrengen van de technische installatie in een apart compartiment het brandgevaar aanzienlijk reduceren. Hij heeft nog geen inzage in de schadelast voor Interpolis na de invoering van het Stalplan. Wakker Dier telde vorig jaar 18 stalbranden waarbij 319.000 dieren omkwamen. Dit jaar waren er tot en met de brand in Deurne 4 stalbranden. De financiële schade bij deze branden wordt geraamd op 2,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel