nieuws

Minder autodiefstallen, maar schadelast neemt toe

Schade

Hoewel het aantal personenautodiefstallen en -kraken daalt, vertoont de schadelast voor autoverzekeraars een stijgende trend, omdat de gemiddelde schadeomvang in drie jaar tijd met 40% is toegenomen, meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). De gemiddelde schade bedroeg vorig jaar € 1.730.

Minder autodiefstallen, maar schadelast neemt toe

Het CVS verklaart de stijging voor een deel doordat 'professionals' met name bij diefstal van spullen uit auto's steeds selectiever te werk gaan. Inbraken en insluipingen door drugsverslaafden maken steeds vaker plaats voor meer professionele bendes die gerichte diefstallen plannen en uitvoeren. Daarnaast blijkt uit de statistieken dat er steeds duurdere auto's worden gestolen, een trend die ook Guus Wesselink, directeur bij de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), herkent. "Uit onze meest recente statistische gegevens (tot en met november) blijkt dat het aantal diefstallen van jonge auto's (van nul tot drie jaar) weliswaar daalt, maar nog steeds veel zorgen baart. Ook daar zien we namelijk dat de frequentie wel afneemt, maar de schade daarentegen toeneemt."

Reageer op dit artikel