nieuws

Eigenaar Quality Investments gearresteerd

Schade

De Fiod heeft vier Nederlanders aangehouden in een onderzoek naar fraude met Amerikaanse levensverzekeringen door Quality Investments, een aanbieder van zogeheten life settlement-producten. Onder de vier arrestanten is de 49-jarige eigenaar Frank Laan. Er is wereldwijd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, dure horloges, boten en een vliegtuig.

Eigenaar Quality Investments gearresteerd

Daarmee moet zo veel mogelijk geld worden veiliggesteld voor beleggers die geld hebben gestoken in een product van Quality Investments. De fraudezaak is een internationale aangelegenheid: gisteren en vandaag zijn door de Fiod en buitenlandse autoriteiten huiszoekingen gedaan op 27 locaties in Nederland, Spanje, Turkije, Dubai, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Naast Laan zijn een 46-jarige man woonachtig in Turkije, een 38-jarige man uit Hoorn en een 48-jarige man uit Bussum opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en oplichting. "De twee eerstgenoemde hoofdverdachten worden daarnaast verdacht van witwassen", aldus het Openbaar Ministerie. "Vermoed wordt dat honderden beleggers samen meer dan 200 miljoen dollar hebben afgegeven."
Begin dit jaar is de directeur van de Costa Ricaanse herverzekeraar Provident Capital Indemnity, waarmee Quality Investments zaken deed, al gearresteerd op verdenking van fraude. "In de enkele gevallen dat er moest worden uitgekeerd is dat vermoedelijk betaald door beleggers die in een later stadium zijn gaan deelnemen aan de constructie."
Het OM denkt dat Quality Investments wist dat PCI niet zou uitkeren en dat met de directeur van PCI is samengespannen in de oplichting van beleggers. "Van de voorgespiegelde gegarandeerde uitkering lijkt geen sprake te zijn."

Reageer op dit artikel