nieuws

Zorgverzekeraars vallen Independer aan op sturing

Schade

Drie grote zorgverzekeraars stellen openlijk vraagtekens bij de handelswijze van Independer. De vergelijkingssite zou uitkomsten manipuleren, waardoor maatschappijen met wie Independer als tussenpersoon commerciële afspraken heeft eerder in beeld verschijnen bij consumenten.

Zorgverzekeraars vallen Independer aan op sturing

De beschuldiging komt met name van Achmea en krijgt navolging van CZ en Menzis. Zij zijn voor de NOS reden geweest onderzoek te doen naar de onafhankelijkheid van de vergelijkingssite. "Wij begrijpen de frustratie bij traditionele verzekeraars over toenemende transparantie en toenemend bewustzijn van consumenten", zo reageert Independer-directeur Edmond Hilhorst op de kritiek. "Meer dan een miljoen Nederlandse consumenten geven blijk de prijsstijging van 10% bij zorgverzekeringen niet klakkeloos te accepteren; bij Independer zien we een vervijfvoudiging van overstappers. Dat doet pijn voor partijen die de marktverhoudingen graag ongewijzigd laten." Via Independer sloten vorig jaar 16.000 mensen een ziektekostenpolis, zo bericht de NOS.
Bij een vergelijking wordt – op basis van de factoren premie, kwaliteit, klantcijfer en vrije zorgkeuze – eerst een selectie getoond van de top 3 van beste verzekeraars in prijs en kwaliteit. "Wij tonen partijen met de laagste prijs gewoon op de eerste plek, ook als er geen samenwerking is", aldus Hilhorst. Dat gebeurde tot voor kort niet en nu in een kleiner lettertype. "We willen ze nog steeds graag overtuigen een commerciële relatie met ons aan te gaan."

Reageer op dit artikel