nieuws

Van Ameyde UK wint rechtszaak ‘Rome II’

Schade

Van Ameyde heeft in het Verenigd Koninkrijk een historische rechtszaak gewonnen. Het gaat om een ongeval dat in september 2007 in Spanje plaatsvond. Voor het eerst is door een Britse rechtbank de terugwerkende kracht (tot 20 augustus 2007) erkend van de sinds vorig jaar geldende Verordening (EG) nr. 864/2007, beter bekend als ‘Rome II’. Hierin staat dat grensoverschrijdende claims behandeld moeten worden volgens de wet en regelingen van het land waar het ongeval plaatsvond.

Van Ameyde UK wint rechtszaak ‘Rome II’

Als gevolg daarvan moet de bepaling van aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding volgens Spaans recht worden behandeld. Voor Rome II in werking trad, stond Engeland schadelijdende partijen toe claims inzake ongevallen in het buitenland in te dienen bij de Engelse rechtbank. Engels aansprakelijkheidsrecht was dan van toepassing en tevens werd het Engelse niveau van schadevergoedingen gehanteerd, dat aanzienlijk hoger is dan in andere EU-landen.  Volgens David Wilson, directeur van Van Ameyde UK, zijn niet-Engelse verzekeraars in de EU gebaat bij deze uitspraak van de rechtbank. "Aansprakelijkheidszaken waarbij Engelse burgers zijn betrokken, zullen voor deze verzekeraars aanzienlijk gunstiger uitvallen, nu lokaal recht van toepassing is op ongevallen in andere landen."

Reageer op dit artikel