nieuws

Focwa plaatst vraagtekens bij verzekeringsparadox

Schade

Focwa Specialisten is van mening dat er voldoende concurrentie is tussen verzekeraars en zich daarom op de markt voor autoverzekeringen geen verzekeringsparadox voordoet. De branchevereniging voor onder andere de autoruitherstelbranche schrijft dit in een brief aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Focwa plaatst vraagtekens bij verzekeringsparadox

Een uitzending van Tros Radar over het onderwerp was onlangs aanleiding voor Kamervragen. Focwa Specialisten heeft deze casus voorgelegd aan hoogleraar micro-economie Maarten Janssen, verbonden aan de Universiteit van Wenen en tot voor kort consultant bij Carglass. Hij ontkent het bestaan van de verzekeringsparadox niet, maar is van mening dat het effect van de paradox verdwijnt door concurrentie tussen verzekeraars. Een artikel van zijn hand over dit onderwerp verschijnt binnenkort in het gezaghebbende vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).
"Dat wetenschappers met elkaar van mening verschillen is natuurlijk niks nieuws. Alleen zo komen we vooruit. Maar ik ben het niet met Janssen eens dat door concurrentie tussen verzekeraars de paradox verdwijnt", reageert Jeroen Hinloopen, eveneens hoogleraar economie en de geestelijk vader van de verzekeringsparadox. "Dat zou namelijk impliceren dat door concurrentie de schadelast alsmaar zou dalen, op zoek als verzekeraars zijn naar goedkopere schadeherstellers. Dat beeld zien we in de praktijk vaak niet." Hinloopen gaat verder empirisch en experimenteel onderzoek doen naar de paradox, zo kondigt hij aan.

Reageer op dit artikel