blog

Provisie niet meer van deze tijd? Zeker wel!

Schade 3246

Adviseur Mark Elbers, eigenaar van De Digitale Tussenpersoon, schreef een open brief aan Henk Nijboer. Hij nodigt de PvdA-politicus uit op zijn kantoor samen de verzekeringen van een gemiddeld gezin door te nemen.

Provisie niet meer van deze tijd? Zeker wel!

Hoogedelgestrenge heer Nijboer,

In een interview op amweb heb ik uw standpunt (over provisie, red.) gelezen. Ikzelf heb diverse jaren in de lokale politiek meegelopen en vroeg me af of uw standpunt wel bij uw partij past. Graag zou ik met u een keer aan mijn of uw bureau een gemiddelde gezinssituatie doorlopen voor wat betreft verzekeringen, zodat u een goed beeld krijgt hoe het op het gebied van schadeverzekeringen eigenlijk loopt. Zoals u aangeeft ‘tik 7000 euro binnen’ wat voorheen nog wel eens gold voor hypotheken, duurt dit bij het beheer van een verzekeringspakket vaak een jaar of 30, soms meer en in een enkel geval minder.

Draagkracht en behoefte

Als wij voor een standaard arbeidersgezin een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering regelen, zit daarin op jaarbasis tussen de 20 en 40 euro aan provisie in. Komt er een autoverzekering bij, dan levert dit afhankelijk van de soort auto wat meer op. Voor een student/bijstandsmoeder met kleine inboedel (die wij ook graag van advies voorzien en van hulp bij de schadeafwikkeling) is dit nog minder, voor een gezin met 2 auto’s en eigen woning natuurlijk weer meer. Zo betaalt ieder naar draagkracht en behoefte.

Om u (en alle andere lezers die het nog niet mochten weten) toch nog even van gratis advies te voorzien, voor een paar euro overstappen raad ik af. Mocht er echt ellende zijn, dan werkt het in de praktijk namelijk een stuk prettiger als je een loyale band hebt met je verzekeraar en wij als intermediair zijn daarvan de smeerolie.

Supermarkt-principe

Mijn conclusie is dat, mede dankzij de transparantie op producten waarin veel provisie zat (denk aan hypotheken, AOV en levensverzekeringen), de excessen wel uit de wereld zijn en dat voor schadeverzekeringen het supermarkt-principe geldt. Hoe meer honger je hebt, des te meer je verzekert en de tussenpersonen, dienstverleners in deze, ook naar rato betaald worden. Dit zonder extra administratieve ballast voor de hele branche.

Voedselbank-principe

Zoals u in het artikel voorstelt om mensen naar een speciaal loket te sturen, krijg je het voedselbank-principe, dat is iets wat we in mijn ogen niet in deze samenleving moeten willen gaan creëren.

Graag verneem ik van u wanneer het u uitkomt om dit een keer face-to-face door te nemen. Wellicht kunt u mij persoonlijk overtuigen van het afschaffen van de provisie.

Mark Elbers

Reageer op dit artikel