blog

Mensen willen één ding: rust

Schade 2101

Mensen willen één ding: rust

Regelmatig organiseert Monuta klantenpanels. Om te achterhalen of de kijk op uitvaarten en de financiering ervan nog steeds dezelfde zijn. Of wellicht zijn er nieuwe trends of wensen waar we ons aanbod op kunnen afstemmen. De laatste keer deden we het anders: we hielden diepte-interviews. En ik heb weer een belangrijke les geleerd.

Bij een klantenpanel gaan circa acht personen met elkaar in gesprek over alles wat er komt kijken bij een uitvaart en het financieren daarvan. Elke collega  – van backoffice medewerker tot directievoorzitter – kan dan in een andere ruimte meeluisteren. Een goede gewoonte, want zulke sessies houden je bij de les en herinneren je er steeds weer aan voor wie je het ook alweer doet.

Een-op-een-gesprekken

De laatste keer dat ik erbij was, werden er geen groepsgesprekken gevoerd, maar een-op-een-gesprekken van ongeveer anderhalf uur. Er was één ding dat me opviel: het woord rust werd ontzettend vaak genoemd. In mijn aantekeningen tekende ik het maar liefst elf keer op! En dat op twee A4’tjes! Wat kunnen wij ‘Monutanen’ daarvan leren?

Financiële rust

Mensen zijn blijkbaar vooral op zoek naar rust. Naar financiële rust, maar ook rust rondom het regelen. Letterlijk zei men: “Ik ben tevreden met mezelf, met het feit dat ik het goed heb geregeld. Dat geeft me een gevoel van rust.” Maar ook: “Het is zó’n vervelend gevoel als er te weinig geld is.”

Maar – heel menselijk – waar we graag rust willen, zijn we er vaak ook weer niet toe bereid om ook echt wat te doen om die rust te verkrijgen. Geen kwestie van onwil, het komt er domweg niet van. Actie ontbreekt. En zie hier de essentiële rol van de financiële adviseur. Gun je klanten de rust waar ze zo naar op zoek zijn! Dat hoeft ‘m niet alleen te zitten in een uitvaartverzekering. Ook een bepaald bedrag dat opzij wordt gezet, helpt vaak al.

Uitvaartverzekering

Soms lees je weleens dat je zelf ook een heleboel kunt doen rondom een uitvaart. Bijvoorbeeld om kosten te besparen. Terwijl er al zoveel moet worden geregeld in een korte tijd. Een presentatie maken, vervoer regelen, bloemstukken verzorgen…

Sommigen beweren dat een uitvaartverzekering een onzinproduct is. Lees bijvoorbeeld ook mijn vorige blog. Ik weet wel beter! Ik ga zelf niet rustig aan doen, maar ga nog beter mijn best doen om de financieel adviseurs waar we mee samenwerken het inzicht geven dat ze een heleboel mensen een rustiger gevoel kunnen bezorgen. Dan heb je als adviseur toch een schitterend beroep!

Auteur: Ruud van der Wal, manager intermediaire distributie Monuta

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Reageer op dit artikel