blog

Hebben verzekeraars een rol bij personeelstekort in de zorg?

Schade 3299

Hebben verzekeraars een rol bij personeelstekort in de zorg?

Dat er personeelstekorten in de zorg zijn is allang geen nieuws meer. Maar kennelijk is de situatie nu zelfs zo nijpend dat instellingen elkaar verwijten personeel bij elkaar weg te kapen. Sterker nog, de directeur van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Jos Aartsen, roept in Trouw zelfs dat verpleeghuizen andere zorginstellingen leegroven. Het staat er echt. Het gevolg voor het UMC is dat daardoor al vier bedden op de IC moeten sluiten, omdat er geen personeel te vinden is.

Dat laatste is natuurlijk opvallend. Want het bedrag dat de ouderenzorg uit Den Haag ontvangt voor het oplossen van de tekorten gaat kennelijk ten koste van zorg ergens anders.

Wat ik me dan afvraag: is er in deze hele kwestie eigenlijk een rol weggelegd voor zorgverzekeraars? Het gaat hier namelijk ook om de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg. Volgens mij hebben zorgverzekeraars daar ook wel een mening over. En als het antwoord ja is, wélke rol spelen zij dan?

Efficiënt en effectief

Je zou zeggen dat ook zorgverzekeraars belang hebben bij optimaal georganiseerde zorg. Met goed opgeleid en gekwalificeerd personeel kun je de zorg efficiënt en effectief invullen. Maar als er tekorten zijn, op welke plek zijn die medewerkers dan het hardst nodig? Of wellicht: waar ‘kosten’ ze het minst of ‘leveren’ ze het meest op?

Allemaal  steeds ouder

Een ander punt is dat de zorg in Nederland steeds meer geld zal gaan kosten. We worden tenslotte allemaal maar ouder en ouder. De premie van de zorgverzekering zal daardoor, linksom of rechtsom, blijven stijgen. Dat betekent ook dat de polishouder wel de zekerheid wil hebben dat hij, als de nood aan de man (of vrouw) komt, wel op de Intensive Care terecht kan. Als er echter geen personeel is om de IC te bemensen, waarom ben ik dan nog verzekerd?
Het personeelstekort is in feite dus ook direct een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars.

Kennis van marketing

Zou de verzekeringswereld, met al haar kennis van marketing en verkoop, niet ook een steentje bij kunnen dragen aan het oplossen van de tekorten? Mijn ervaring is dat juist op het gebied van werving van personeel de zorg niet direct uitblinkt in het aantrekkelijk maken van de sector. Terwijl zorgverzekeraars eerder een overschot aan verleidingskunst lijken te hebben. Zie de jaarlijkse rituele dans om mensen te verleiden te switchen van verzekeraar.

Nieuw personeel

Anderzijds kun je ook redeneren dat de kosten van de zorg voor een groot deel worden bepaald door het aantal mensen dat in de zorg werkt. En wil je de kosten omlaag brengen, dan is een van de knoppen waar je aan kunt draaien het personeel. Maar ik heb nog geen verzekeraar horen roepen dat het wel welletjes is geweest met het zoeken naar nieuw personeel.

Blijft de vraag of verzekeraars een rol hebben in het oplossen van de personeelstekorten of niet. Ik hoor het graag van u.

Reageer op dit artikel