blog

‘Beste leiders, wees energiek’

Schade 2306

‘Beste leiders, wees energiek’

Leiderschap is er in gradaties. Je hebt ‘versie 1.0’ die gaat over feiten, data en hoe je wat wanneer doet. Leiderschap 2.0 gaat uit van plezier in het werk. “Van een kwispelende staart, een vlam die steeds harder gaat vonken”, vertelt leiderschapscoach Remco Claassen. “Plezier is de meest krachtige aansporing om mensen te laten presteren.”

“Bij ‘Leiderschap 2.0’ zorg je ervoor dat lol en competenties in balans zijn. Dan dragen mensen maximaal bij aan de prestaties van je onderneming. Zorg dus dat je mensen energie krijgen van wat ze dagelijks doen. En – belangrijk – betrek ze bij de bepaling van je koers. Niks is zo funest als mensen, die niet weten wat waarom moet gebeuren.”

Geniet en verbind
Om medewerkers ‘aan’ te zetten, moeten leiders zelf ook vonken. “Beste leiders, wees energiek”, roept Remco op. “De sociale druk, de frequentie van het leven, het gaat hard. Er komt zoveel op ons af, dat koers houden steeds belangrijker wordt. Wees daarom vastbesloten en gelóóf in je missie. Laat dat ook zien, geniet van je werk, zet door. Dat enthousiasme geeft de mensen om je heen al energie. Jouw plezier verbindt.”

‘Hoge functie, maar zo futloos als wat’
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Remco weet uit zijn eigen trainingspraktijk dat veel leiders keihard werken. Gedreven zijn en het toch niet voor elkaar krijgen om hun omgeving ‘mee te nemen’ in hun ambities.” Waar zit hem dat dan in? “Als ze diep in hun hart kijken, vonken ze niet. Dat verklaart ook de massa mensen die opbrandt. Ze passen met hun mooie diploma’s en imposante zakelijke netwerk perfect in hun functieprofiel. Maar de functie kost ze meer energie dan dat het ze oplevert. Dan krijg je futloze leiders. En futloze leiders zijn geen verbinders. Daar help je je organisatie echt niet verder mee.”

‘Leer jezelf kennen’
In zijn boek ‘Ik – gezond egocentrisme, meer effectiviteit’ kwam Remco tot het inzicht dat de basis van leiderschap over anderen ligt in leiderschap over jezelf. “Begin bij jezelf. Leer jezelf kennen. Geef je bij een therapeut of coach eens bloot tot op het bot. Dan kom je erachter wat je waard bent. Zonder dat netwerk, zonder die prachtige functie op die hoge post. Dat kan confronterend zijn, maar ook louterend. Het gaat om jou, je persoonlijkheid. Om wat jíj wil, bent en kunt. Als die 3 facetten in lijn zijn met elkaar, heb je jouw eigen energiebron te pakken.”

Van persoonlijk leiderschap naar sociale slagkracht
“Het is hartstikke lekker om goed in je vel te zitten. Om je passie en talenten zo te combineren dat je intense voldoening voelt. Maar je bent niet alleen. Je hebt ook nog medewerkers. Jouw bevlogenheid is ook voor hen belangrijk. Ze zullen zich eraan laven, het zal hen verbinden.” Volgens Remco bereikt persoonlijk leiderschap daarmee het punt waarop de effecten zichtbaar worden. “Ik noem het sociale slagkracht. Lukt het jou om samen met je mensen je missie en je doelen te bereiken? Ga daarvoor met medewerkers om de tafel. Achterhaal waar zij gelukkig of juist ongelukkig van worden. Gun ze inzicht in wat ze kunnen en willen. Coach ze daarbij of laat ze coachen. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is goud. Het draagt onmiskenbaar bij aan een energiek, vonkend team dat met plezier werkt én maximaal presteert.”

Tip van Remco:
‘Ga in therapie. Maak jezelf een paar keer per jaar heel kwetsbaar. Lach, huil, verdrijf je schaamte en leer lessen. Zo komen hoofd en hart in balans. Dat is louterend voor jezelf en goed voor je organisatie.’

Reageer op dit artikel