blog

Lik-op-stuk fraudebeleid leidt tot meldstress

Schade 1086

Lik-op-stuk fraudebeleid leidt tot meldstress

Wie de verzekering oplicht, krijgt een boete van € 532. De geldstraf is een nieuw onderdeel van de gereedschapskist van maatregelen die sjoemelaars moet weerhouden een onjuiste claim in te dienen. De aanpak is niet zozeer bedoeld voor de professionele laaielichter, maar is vooral gericht op de zogenaamde gelegenheidsfraudeurs. Het is Project Fear: als je teveel schade meldt, kom je op de zwarte lijst en kost het je voortaan meteen een hoop geld.

Goed dat de verzekeringsbranche onterechte fraudeclaims bestrijdt. Maar het is wel wijsheid om te voorkomen dat u verzekerden onbedoeld de stuipen op het lijf jaagt. U wilt het vertrouwen van klanten winnen. Andersom moet het vertrekpunt blijven: de verzekerde is te goeder trouw. Er zit de nodige argwaan in het woord gelegenheidsfraudeur: de berekenende verzekerde die zijn kans heeft afgewacht. Maar een inbraak of ongeluk is een gelegenheid die een behoorlijke impact heeft. Het is niet bepaald een moment waarop de klant heeft zitten loeren, om extra verzekeringsgeld te vangen.

Aankoopbonnen bewaren
Als verzekerde is een juiste schademelding best ingewikkeld. Het blijft voor een deel gissen. Bewaart u alle aankoopbonnen in een ordner, keurig op alfabet gerangschikt? Kent u de typenummers en uitvoeringen van uw tablet of flatscreen? Het lik op stukbeleid leidt zo tot meldstress: de angst voor de zwarte lijst en een fikse boete. Daar staat ook de schade tegenover die niet geclaimd wordt: schade die je als klant over het hoofd ziet of waarvan je niet wist dat je ervoor verzekerd was. Is daar wel eens een berekening van gemaakt?

Online schademelden werkt knoeien in de hand
Schade melden is tegenwoordig makkelijk online te doen. Dat werkt knoeien in de hand. De gestolen iPhone 4 die in de online app opeens een iPhone 6s wordt. De omgewaaide partytent die in het gesprek met het call center opeens van de buren blijkt te zijn. De lakschade aan het zijportier die bij de intake van de schadehersteller opeens een kras over de hele passagierskant wordt.

Hier zit de meerwaarde van face to face contact. De klant zal veel minder snel met de melding rommelen als u als tussenpersoon aan de keukentafel de schade opneemt. Persoonlijke interactie leidt tot minder fraude voor de verzekeraar en tot meer rust bij de klant. In het gesprek achterhaalt u namelijk snel het verschil tussen gissen, rommelen en flessen.

Reageer op dit artikel