blog

Heeft u al WGA adviesstress?

Schade 2795

Heeft u al WGA adviesstress?

Bijna half juni. In mijn vorige column schreef ik ‘bijna half april’. De vogels fluiten nog steeds om 6 uur en maken mij wakker. Ook de eendjes kwaken er lustig op los. Om over de hitsige duiven maar te zwijgen.

Ik vraag me liggend af: wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd? En wat hangt er boven de markt? Of ligt er een bom onder de private WGA markt? De praktijk is dat verzekeraars en adviseurs nog midden in het naverrekeningsproces zitten, terwijl het adviestraject WGA 2017 al lang van start had moeten gaan. Mijn boodschap: er gebeurt bijna niks! En als u niks doet, raakt u de handel kwijt.

Uitstel garantieverklaring WGA-flex
Huidige WGA-eigenrisicodragers krijgen langer de tijd om hun garantieverklaring af te geven. Dat mag nu voor 31 december 2016 in plaats van voor 1 oktober. Denkt u: ‘oh dat is mooi, dan kan ik nog even afwachten wat de UWV premie wordt’, dan houdt u uzelf voor de gek. Want die staat namelijk, bij eigenrisicodragerschap, op ‘nul’ op de WHK-beschikking. En voor de ZW-premie hoeft u het ook niet af te wachten: het ZW-eigenrisicodragerschap moet namelijk wel voor 1 oktober van dit jaar zijn aangevraagd. En de meeste verzekeraars zullen, in ieder geval bij nieuwe klanten, een verplichte koppeling tussen WGA en ZW gaan eisen.

Premies en offertes
Ik heb nog maar een enkel voorbeeld gezien. En als ik u vertel hoeveel informatie verzekeraars opvragen om een offerte af te geven (waar ook WGA-flex in is opgenomen), dan slaat de WGA stress al toe. Voor de grotere ondernemingen heb ik al Excel bestanden met 30 variabelen langs zien komen. Voor kleinere werkgevers worden veelal de gegevens van de naverrekening gebruikt. Maar zijn die wel op tijd binnen?

Dienstverlening ZW
Als u minimaal uw portefeuille wenst te behouden, zult u een partij moeten vinden die ook de ZW-uitvoering aankan. Verzekeraars zullen het risico van arbeidsongeschiktheid steeds meer als een 12-jaars product gaan zien. Niet alleen de polissen, maar ook de dienstverlening. Een tweede WGA debacle zit men niet op te wachten. Dus over de instroom vanuit vast of flex na twee jaar ziekte wil men controle hebben.

Weet u al wat u gaat doen?
Is de WGA stress al toegeslagen? Doet u niets, dan raakt u namelijk alle WGA-eigenrisicodragerschappolissen kwijt aan het UWV. Dus tijd om in actie te komen.

Conclusie
Ik ga zo in het zonnetje een rondje wandelen. Ik maak me geen zorgen. Zodra de markt gaat inzien wat de gevolgen zijn van de veranderingen, zie ik de aanvragen van onze gespecialiseerde inkomensadviseurs wel binnen komen. Ik fluit met de vogels mee, probeer ook wat te kwaken en te koeren. Doen veel andere partijen toch ook. Zonder tot de daad over te gaan. Ons 12-jaarsproduct ligt klaar. Preek ik toch even voor eigen parochie; wij van WC-eend…

Reageer op dit artikel