blog

Drone: hype of flying hero?

Schade

Drone: hype of flying hero?

Google heeft aangekondigd vanaf 2017 pakketjes per drone te willen bezorgen. De “Dronedetector” brengt met een aangehaakte robot en een ingebouwde metaaldetector landmijnen in beeld. Een netwerk van ambulance-drones ontwikkelt door de TU Delft, vergroot de levenskans bij een hartstilstand van 8% naar 80%.

De omzet van de belangrijkste droneproducent Go Pro steeg in het 2e kwartaal 2015 met 72% naar $ 420 mln. In Nederland vliegen inmiddels al meer dan 100.000 drones rond. Meet Lily laat een revolutionaire drone zien, die vanaf begin 2016 te koop is voor $ 999. Je lanceert Lily gewoon door haar de lucht in te gooien.

Drone als preventie- en schadetool.
Drone is een militaire luchtvaartterm voor een onbemand vliegtuig dat dient als ‘vliegend doel’ tijdens oefeningen. De drone wordt nu nog vooral gebruikt voor observatie en luchtdoelaanvallen. In 2009 zouden twee kopstukken van Al Qaida in Pakistan middels de inzet van een bewapende drone van het type Predator MQ9 zijn gedood.

Daarnaast worden drones ook steeds meer toegepast in de commerciële en civiele markt. Politie, brandweer en andere organisaties gebruiken drones al voor het bewaken en beveiligen van objecten, terreinen en evenementen. Maar bijvoorbeeld ook bij de opsporing van gestolen auto’s en vermiste personen. In Oeganda wordt op dit moment door drie Nederlandse agenten met behulp van een drone gezocht naar een vermiste student.

Verzekeraar AXA heeft plannen om schade-expertises met drones te laten uitvoeren. Een drone kan bij kettingbotsingen vanuit de lucht een duidelijker totaalbeeld schetsen of bij hagelstormen betere indicaties over de schade aan landbouwgewassen weergeven.

Nieuwe regels en droneverzekering.
Per 1 juli 2015 gelden in Nederland nieuwe regels voor het vliegen met drones. Recreatief gebruik van drones is toegestaan tot 120 meter hoogte en alleen bij daglicht en buiten de bebouwde kom. Vliegen met drones voor zakelijk gebruik is toegestaan indien de operator beschikt over het RPAS (Remotely Piloted Air Systems) operator certificate. Een ontheffing per vlucht is niet meer nodig. De operator moet wel beschikken over een brevet en een goedgekeurde manual. De drone dient bovendien aan bepaalde luchtwaardigheidscriteria te voldoen.

Nadere details over de nieuwe regels zijn te vinden op de site Wetgeving drones. Het Europees Parlement heeft onlangs besloten dat elke drone dient te zijn voorzien van een chip met de gegevens van de eigenaar, zodat die valt te achterhalen bij schade of een ongeval. Beroepsmatig gebruik van de drone is standaard uitgesloten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Recreatief of privé gebruikt wordt veelal wel gedekt op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, mits de drone niet zwaarder is dan 20-25 kg. Er zijn ook al specifieke drone verzekeringen die de aansprakelijkheid, het casco en het vervoer verzekeren.

Future of drones
Facebook is in gesprek met dronemaker Titan Aerospace over drones die werken op zonne-energie. Doel is onder andere internet te bieden in die delen van de wereld zonder netwerkverbinding. Door meer inzet en snellere hulp van de drones bij ongevallen zullen meer levens gered gaan worden. De eerder genoemde ambulance drone van de TU Delft beschikt al over een defribilator.

Sommigen voorspellen zelfs dat de persoonlijke smartdrone over vijf jaar net zo gewoon is als een smartphone. Kortom de drone is geen hype maar veelal een flying hero met ongekende mogelijkheden.

Reageer op dit artikel