blog

Insurance of things

Schade

Insurance of things

De koelkast die signaleert dat de melk nog drinkbaar of op is en direct je digitale boodschappenlijst aanvult. Of slimme toiletten die onze stoelgang chemisch analyseren en de uitkomsten daarvan aan de dokter doormelden. En op straat zal LoRa (Long Range) een netwerk van de KPN nog dit jaar lantaarnpalen realtime op afstand gaan aansturen. Na mensen is het nu de beurt aan dingen om met het internet te worden verbonden. Het zogenaamde Internet of Things (IoT). De ‘next step’ in de evolutie van het internet. Met ongekende mogelijkheden.

Internationaal onderzoeksbureau Gartner verwacht dat in 2020 meer dan 25 miljard objecten verbonden zijn met het internet. De markt groeit van $ 655 mld in 2014 naar $ 1,7 bln in 2020. Organisaties kunnen met het IoT hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

Online moord
De vraag is of de veiligheid en privacy wel in de pas lopen met deze explosieve groei van het IoT. Een slimme lamp of thermostaat (Nestlab, nu Google voor 3,2 miljard dollar) die weet of iemand thuis is en welke kamer het meest bezet is. Handige informatie voor bedrijven, maar ook voor ‘slimme dieven’. Ook de impact op de veiligheid van organisaties is substantieel. Russische hackers wisten vorig jaar al binnen te dringen bij westerse bedrijven in de energiesector door industriële besturingssystemen te infecteren met een virus. Met de groei van de ‘connected devices’, zal dit risico alleen maar toenemen.

In een rapport van Europol, ‘The Internet Organised Crime Threat Assesment’, wordt zelfs gewezen op ‘online moord’ door het ontregelen van een pacemaker of insulinepomp. En verder wordt ook afpersing genoemd, zoals losgeld voor gehackte slimme auto’s en woningen. Naast veiligheid en privacy is ook ethiek aan de orde. Neem bijvoorbeeld sensoren die op of zelfs in het menselijk lichaam worden geplaatst en allerlei data over lichaamsfuncties meten en delen via het internet. Willen we dat en wat zijn de gevolgen? Wie krijgt toegang tot de data en wie gaat deze beheren? Hoe groot wordt de inbreuk op ons privéleven?

Preventietips
Eigenlijk zou beveiliging al moeten worden ingebouwd bij de ontwikkeling van IoT-objecten. De overheid en het bedrijfsleven kunnen daarin het voortouw nemen, door bijvoorbeeld beveiligingsstandaards te introduceren.

Maar wat kan je als onderneming zelf doen? Hier een paar basistips:

  • Inventariseer de IoT specifieke risico’s, ook bij de introductie van nieuwe diensten of producten.
  • Pas veiligheidsbeleid aan op apparaten die als IoT verbonden zijn met het internet.
  • Zorg dat in het crisisplan voorzieningen worden getroffen om tijdelijke of permanente uitval van IoT apparaten op te kunnen vangen

Hier geldt eveneens dat tijdige preventiemaatregelen beter en goedkoper zijn dan de IoT-brand te blussen.

Kansen voor de verzekeringsindustrie.
De risico’s en aansprakelijkheden zullen door het IoT veranderen. Wie is aansprakelijk bij een aanrijding veroorzaakt door een zelfrijdende auto? De bestuurder? De producent van de sensoren? De softwareontwikkelaar of de autofabrikant? Wetgeving en sommige (aansprakelijkheids)verzekeringen zullen moeten meegroeien naar de nieuwe situatie. En verdere ontwikkeling van een nieuwe verzekeringsvorm gebaseerd op gebruik en gedrag, de zogenaamde ‘Usage Based Insurance’.

Tenslotte zal het IoT ook bruikbare toepassingen opleveren voor de verzekeringsindustrie zelf. Door de enorme toename van apparaten die gekoppeld zijn aan het internet, zal meer nuttige data gegenereerd kunnen worden. Hiermee kan zowel de dienstverlening, de risicobeoordeling als preventieadviezen worden verbeterd en meer gericht zijn op het individuele risico. En zo leiden tot gunstiger resultaten. Voorwaarde is wel dat je hierop voorbereid bent natuurlijk. Dus begin vandaag nog met aanpassing van de organisatie (mensen en IT) om succesvol te zijn in de snelle digitale wereld.

Uitstellen is geen optie, want het IoT wacht ook niet!

Reageer op dit artikel