blog

Weg met Margreet…:-)

Schade

Ik spreek tijdens verschillende rondetafelbijeenkomsten die ik in het land organiseer gelukkig al veel ondernemers die flexibel op de gewijzigde marktomstandigheden en de nieuwe regelgeving inspelen.

Die gesprekspartners zijn ondernemers die keuzes durven te maken. Door kritisch naar hun bedrijfsproces te kijken en zich af te vragen of alle werkzaamheden van vandaag ook morgen zo moeten worden gedaan, worden de eerste successen zichtbaar. Zo werkt de binnendienst bij een gewaardeerde relatie inmiddels al veel commerciëler dan ooit tevoren en heeft een andere ondernemer zijn kosten in één jaar met 17% verlaagd.

Kiezen is dus het toverwoord! De wereld om ons heen verandert en als we de dingen blijven doen omdat ze altijd al zo gedaan zijn, betekent dat de dood in de pot. Omdat inkomsten onder druk staan is het van belang dat we ons richten op efficiënter werken waardoor kosten worden teruggebracht. Ik snap dat administratie aandacht vraagt. Maar van administreren alleen rookt de schoorsteen niet. En helaas is bij veel kantoren het administreren nog teveel tot kunst verheven.

Model

Het volgende beeld staat daarbij model. De eigenaar/adviseur van het kantoor bezoekt zijn klanten en houdt zich met de verkoop bezig. Met graagte geeft hij de afhandeling van zijn inspanningen uit handen aan (meestal) een dame op kantoor. Ik noem haar voor het gemak Margreet. Margreet is een toegewijde medewerkster die haar baas zo heeft ‘opgevoed’ dat hij erop vertrouwt dat in het belang van zijn klanten alles goed wordt afgehandeld. Margreet regelt het en hij hoeft zich met administratie zo min mogelijk of zelfs helemaal niet te bemoeien. Een perfecte samenwerking!

Maar door elkaar op deze manier te versterken, verliest de eigenaar/adviseur zijn grip op hoe de processen in zijn bedrijf plaatsvinden. Door zich niet met Margreet te bemoeien kan efficiënt werken onbedoeld naar de achtergrond raken en heeft hij slecht inzicht in de kosten van zijn bedrijf.

Weet dus wat er speelt , bekijk de manier van werken van Margreet kritisch en grijp in waar nodig. Dat kan wel eens het verschil voor de toekomst zijn.

Reageer op dit artikel