nieuws

Grote staking verwacht in Frankrijk tegen pensioenhervormingen

Pensioen 9874

De oudedagsvoorziening is niet in alleen in Nederland een heikel punt. In Frankrijk roepen de vakbonden op tot een grote nationale staking op 5 december die is gericht tegen de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren.

Grote staking verwacht in Frankrijk tegen pensioenhervormingen

De belangrijkste bonden bij de spoorwegen hebben zich al achter het stakingsplan geschaard, inclusief die bij het plaatselijk en regiovervoer van Parijs en die van de hogesnelheidstreinen zoals Eurostar en Thalys. De stakingsoproep is ook uitgegaan naar busondernemingen, taxibedrijven en verhuizers. Franse media melden dat in het luchtverkeer de stakingsoproep nog niet veel gehoor heeft gevonden.

Miljoenen Fransen de straat op

De datum is niet toevallig. De actievoerders herinneren zo aan 5 december 1995, toen bijna een miljoen Fransen en de straat op gingen om tegen onder meer de pensioenhervormingen van toenmalig premier Alain Juppé te demonstreren. De staking trof niet alleen het vervoer, maar verlamde het hele land en Juppé trok zijn plan in.

Eén nieuw pensioenstelsel in Frankrijk

Er ligt een plan op tafel in Frankrijk om de ruim 40 bestaande stelsel tot één nieuw stelsel. Vooral degenen met minder inkomen profiteren hiervan. Werknemers worden bovendien gestimuleerd langer door te werken om hun pensioenuitkering te verbeteren, al kunnen ze nog steeds op hun 62e met pensioen.

In Duitsland crisis afgewend

In Duitsland was recent ook sprake van een bijna-regeringscrisis door de pensioenen. De Duitse coalitie van SPD en CDU/CSU wist uiteindelijk toch een akkoord te bereiken over de verhoging van kleine pensioenen voor circa 1,5 miljoen Duitsers. Het akkoord komt er op neer dat mensen met een klein pensioen en een lang arbeidsverleden per 2021 een verhoging kunnen verwachten.

Reageer op dit artikel