nieuws

Druk op pensioenakkoord verder opgevoerd

Pensioen 1003

Na vakbond FNV dreigen ook oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hun steun voor het pensioenakkoord in te trekken. Ze blijven de hervormingen alleen steunen als minister Koolmees (Sociale Zaken) kortingen op de pensioenen voorkomt.

Druk op pensioenakkoord verder opgevoerd

Dat zeggen Tweede Kamerleden Paul Smeulders (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA) woensdagochtend in de Volkskrant. Koolmees heeft hun steun nodig, omdat anders in de Eerste Kamer geen meerderheid is voor het pensioenakkoord.

Smeulders en Van Dijk zeggen alleen voor het akkoord te stemmen als de dreigende pensioenkortingen van tafel gaan. Eerder uitte vakbond FNV al om dezelfde reden dreigementen de handtekening onder het akkoord in te trekken.

Druk van fondsen

Ook de pensioenfondsen oefenen druk uit op de minister. Ambtenarenfonds ABP opperde om de soepelere regels die zijn afgesproken in het pensioenakkoord naar voren te halen. Het fonds wil niet alleen rekenen met de (reken)rente, maar ook met een deel van de winst uit beleggingen.

Deze week spreekt het kabinet over maatregelen om verlaging van de pensioenen te beperken. De Tweede Kamer gaat hierover volgende week in debat met minister Koolmees van Sociale Zaken.

Dalende dekkingsgraad

Als de politiek niet met soepelere eisen wil komen, zijn pensioenkortingen onvermijdelijk. Begin deze maand voorspelde Aon dat in november en december de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen, die al onder het wettelijk minimum zit, verder zal dalen. Frank Driessen, CEO van AON Pension & Retirement, riep de politiek op snel helderheid te verschaffen.

Reageer op dit artikel