nieuws

Aon adviseert Nederlandse klanten niet langer pensioen in België te stallen

Pensioen 1840

Nederlandse klanten krijgen van Aon niet langer het advies om hun pensioen onder te brengen bij Aons eigen Belgische pensioenfonds United Pensions. Dat heeft onder andere te maken met negatieve beeldvorming van een pensioen over de grens. Ook wil het intermediair- en adviesbedrijf niet langer de pensioenen van de eigen Nederlandse werknemers bij de zuiderburen stallen.

Aon adviseert Nederlandse klanten niet langer pensioen in België te stallen

Een woordvoerder van Aon bevestigt berichtgeving van PensioenPro hierover. CEO Frank Driessen van Aon Pension & Retirement zegt tegen de nieuwssite dat het bedrijf moeite heeft om potentiële klanten te verleiden tot een pensioencontract bij multiwerkgeverspensioenfonds United Pensions. Er bestaat volgens hem een negatief beeld van pensioenen over de grens. Ook staat de benodigde instemming van een tweederdemeerderheid van de deelnemers overdracht vaak in de weg. Daarnaast is er op dit moment veel onzekerheid over het Nederlandse pensioenstelsel.

United Pensions kan gewoon door met buitenlandse klanten

Op dit moment heeft United Pensions acht Nederlandse werkgevers als klant, laat de woordvoerder weten. Voor deze klanten verandert er niets. Ook andere Nederlandse bedrijven die de pensioenen van hun werknemers in België willen onderbrengen, zijn nog steeds welkom. Aon stopt alleen met het actief adviseren van die mogelijkheid.

Voor United Pensions heeft de maatregel nauwelijks gevolgen. Het fonds heeft 300 miljoen euro vermogen en vijfduizend deelnemers. Driessen noemt het pensioenfonds daarmee “toekomstbestendig”. Nieuwe klanten voor het fonds zoekt Aon in onder andere Duitsland, België, Ierland en Italië.

Aon-pensioen ook niet over de grens

Aon heeft bovendien besloten de pensioenen van het eigen ondernemingspensioenfonds Aon Groep Nederland (sinds 2014 gesloten voor nieuwe deelnemers) niet bij United Pensions onder te brengen. Daarover voert de risicoadviseur al langer een strijd met het eigen personeel. Voor een overgang naar België pleitte dat daar een kleinere kans was op pensioenkortingen; ertegen de angst dat het toezicht minder streng is.

Is het Nederlands toezicht wel zoveel strenger?

“In Nederland is nu uitstel gegeven van kortingen. Bestaande regels voor kortingen gelden ineens toch niet. Dat werpt wel nieuw licht op de perceptie dat toezicht in Nederland ‘strikt’ is en in België niet”, zegt Driessen daarover tegen PensioenPro. Een van de mogelijkheden voor de Aon-pensioenen is die onder te brengen in een algemeen pensioenfonds. Het adviesbedrijf gaat hierop komende tijd studeren.

Reageer op dit artikel