nieuws

Vier op tien bedrijven willen oudere werknemer compenseren voor pensioenakkoord

Pensioen 1711

Bijna de helft van alle werkgevers (46%) vindt een gelijke premie-inleg voor jong en oud passen bij de toekomstplannen van de organisatie. Vier op de tien bedrijven willen daarom hun oudere werknemers compenseren voor afschaffing van de doorsneepremie. Dat blijkt uit onderzoek van pensioenadviseur Mercer.

Vier op tien bedrijven willen oudere werknemer compenseren voor pensioenakkoord

Het werkgeversvoordeel lonkt vooral voor ouderen die bij grote werkgevers (meer dan 250 fte) werken. Zij zijn bereid hun werknemers voor een langere periode financieel te compenseren. Een kwart wil dat zelfs vijf jaar lang doen. Van de kleinere werkgevers is niemand daartoe bereid.

Voorbereiden op compensatie

Volgens pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer zouden werkgevers zich goed op dit vraagstuk moeten voorbereiden. “Zowel jonge als oudere werknemers verwachten straks een compensatie voor de aanpassingen in het pensioen en kijken dan als eerste naar de werkgever. Het is daarom belangrijk om nu alvast te kijken of en op welke manier er eventueel sprake is van compensatie. En welke financiële impact dit heeft op de bedrijfsvoering”, aldus Heemskerk.

Inhoud onbekend

Uit het Mercer-onderzoek onder 200 werkgevers blijkt bovendien dat één op de drie mkb’ers (minder dan 50 fte) geen kennis zegt te hebben van de inhoud van het deze zomer gesloten pensioenakkoord. Bij grote bedrijven is die kennis veel vaker aanwezig, maar volgens de pensioenadviseur is ook hier nog een wereld te winnen. Van alle werkgevers zegt slechts 18% de details uit het akkoord te kunnen uitleggen.

Weinig weerstand

Van de werkgevers denkt 15% dat medewerkers in opstand komen als het gaat om de aanpassingen van het pensioen. Het overgrote merendeel verwacht geen weerstand of in ieder geval niet meer dan normaal.

Als het gaat over de pensioenregeling voor nieuwe medewerkers zijn werkgevers verdeeld. Iets minder dan de helft (48%) geeft aan zo snel mogelijk een nieuwe regeling in te voeren voor nieuwe werknemers. De rest heeft minder haast. Zij willen liever met de hele organisatie in één keer overstappen.

Reageer op dit artikel