nieuws

Pensioenfonds ABP opnieuw meest verantwoorde belegger

Pensioen 1192

ABP belegt van alle Nederlandse pensioenfondsen opnieuw het meest verantwoord. Het pensioenfonds behaalde net als in 2018 de hoogste score in het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Pensioenfonds ABP opnieuw meest verantwoorde belegger

De benchmark beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland. Samen zijn zij goed voor 92% van het beheerd vermogen met een totale waarde van meer dan €1.230 miljard. Verder zijn er nog 150 kleinere fondsen die niet zijn meegenomen in de benchmark.

Duurzame investeringen

“Het doel van de benchmark is het verhogen van bewustzijn over verantwoord beleggen en het stimuleren van duurzame investeringen door pensioenfondsen”, zegt VBDO-directeur Angelique Laskewitz. “Benchmarks zijn een effectief instrument voor het stimuleren van duurzaamheidsverbeteringen, doordat je de concurrentiekracht van de markt benut. Ze creëren een race naar de top door het bieden van vergelijkend inzicht en het identificeren van koplopers, waardoor sectorbreed leren en het delen van goede praktijken worden gestimuleerd.”

50 vragen

ABP scoorde een 4,6 uit een maximum van 5 en wordt op de voet gevolgd door BPF Bouw (4,5) en PFZW (4,4). Elk fonds kreeg een lijst met in totaal vijftig vragen in de categorieën bestuur, beleid, implementatie en verantwoording. Als geheel scoorde de branche dit jaar iets lager dan in 2018. Afhankelijk van hun score kregen de fondsen sterren toebedeeld. Naast de top 3 scoorden ook  BPL Pensioen, PMT en SPW vijf sterren.

Lagere score

“Wij hebben er zelf voor gekozen dit jaar de lat wat hoger te leggen, door een aantal aanpassingen te maken in een aantal vraagstellingen en beoordelingen”, geeft Laskewitz als verklaring voor de lagere score. “Dat hebben we gedaan omdat we gelukkig steeds meer ontwikkeling zien op het gebied van verantwoord beleggen. We kunnen daardoor ook kritischer gaan kijken.”

Bewust investeren

Alle onderzochte pensioenfondsen maken inmiddels gebruik van een strategie, waarmee de belegger bewust kan kiezen niet te investeren in bepaalde bedrijven of landen vanwege ongewenste activiteiten of gedrag. Van de fondsen maakt 58% dit jaar gebruik van Impact Investing, een beleggingsinstrument waarmee een positieve, meetbare bijdrage wordt geleverd aan mens en milieu. Een stijging van 6% ten opzichte van 2018.

Reageer op dit artikel