nieuws

Kritiek NVB op kabinetsplannen om beleggen minder aantrekkelijk te maken

Pensioen 1201

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) betreurt het dat het kabinet beleggen fiscaal minder aantrekkelijk maakt, omdat een grote groep Nederlanders daarmee mogelijk onvoldoende financiële middelen heeft na pensionering.

Kritiek NVB op kabinetsplannen om beleggen minder aantrekkelijk te maken

“Beleggen is voor een grote groep Nederlanders de enige manier is om langjarig, gespreid en zonder al te grote risico’s een welvaartsvaste aanvulling op hun pensioen te creëren”, stelt de NVB in een statement. De NVB vindt het kabinetsbesluit onverstandig. “Het opbouwen van vermogen wordt voor veel Nederlanders steeds belangrijker door een terugtrekkende overheid op het gebied van zorg, studie en pensioen.”

Box 3

De NVB reageert hiermee op de belastinghervormingen in box 3 die het kabinet heeft voorgesteld. Staatssecretaris Menno Snel kondigde vorige maand aan de tarieven in box-3 om te willen gooien. Volgens voorlopige berekeningen wordt in het nieuwe fiscale model de eerste 440.000 euro van mensen die alleen spaargeld hebben belastingvrij. Er gaat gerekend worden met een rendement op sparen van 0,09% en er geldt een belastingvrije drempel van 400 euro.

Rendement

Voor kleine beleggers blijven de eerste 30.000 euro net als nu vrij van belasting. Daarboven gaan ze 33% belasting betalen over het rendement. Hierbij wil de staatssecreataris gaan rekenen met een fictief rendement van 5,33%. Ook hiervoor geldt een heffingsvrije drempel van 400 euro.

Beleggingsprofiel

Eerder leverde de Federatie van Financieel Planners (FFP) ook al kritiek op de plannen om beleggen fiscaal minder aantrekkelijk te maken. De FFP vreest dat de nieuwe regels rond sparen en beleggen consumenten kan aanzetten tot een keuze voor een niet bij hen passend beleggingsprofiel.

Reageer op dit artikel