nieuws

Henk Nijboer (PvdA): ‘Vivat-klant moet gecompenseerd kunnen vertrekken bij overname‘

Pensioen 8557

Henk Nijboer wil dat klanten van verzekeraars met compensatie kunnen vertrekken als de verzekeraar fuseert met een partij die klant niet aanstaat. De PvdA’er pleitte daarvoor bij consumentenprogramma Radar, dat aandacht besteedde aan een man die zijn pensioenvermogen tegen zijn zin zag verhuizen van ASR naar Centraal Beheer. Wat Nijboer betreft moeten consumenten bij een fusie altijd de mogelijkheid krijgen te vertrekken, met compensatie van eventuele nadelige effecten.

Henk Nijboer (PvdA): ‘Vivat-klant moet gecompenseerd kunnen vertrekken bij overname‘

Een gepensioneerde fysiotherapeut vertelde bij Radar hoe hij het vertrouwen in financieel adviseurs en verzekeraars was verloren na de woekerpolisaffaire. Hij besloot daarom zonder advies zijn pensioenvermogen van 180.000 deels bij ASR onder te brengen en deels bij Centraal Beheer, zodat hij altijd binnen het depositogarantiestelsel zou vallen. Toen ASR bankactiviteiten verkocht aan Centraal Beheer, raakte hij die bescherming kwijt.

Fiscale claim

Directievoorzitter van ASR Bank Petra Jansen op de Haar toonde in het programma begrip voor de consument, maar gaf ook aan weinig mogelijkheden te hebben. “Ik had er graag iets aan gedaan, maar dat kan ik niet. Ik mag niet aan het contract van de klant komen. Als ik die klant naar een andere partij laat gaan, dan verandert het contract en krijgt hij een fiscale claim.” 

Chinezen en Bermuda

Nijboer zei in de studio dat daar een taak ligt voor de politiek. “Deze fusies komen steeds vaker voor. Reaal, de oude vakbondsverzekeraar, werd eerst overgenomen door Chinezen en gaat nu weer naar private equity op Bermuda.” Wat Nijboer betreft krijgen Vivat-klanten het recht om te vertrekken als de overname wordt afgerond. “Dat mensen kunnen zeggen ‘dat private equity dat alleen op geld uit is, daar wil ik niet afhankelijk van zijn, dan kan ik gewoon weg. Dat zet ook een rem op al die fusies in de financiële wereld.”

Compensatie

Als de fysiotherapeut over zou mogen stappen naar een andere partij, zou zijn pensioen daar overigens niet op vooruitgaan door de lage rentestand. Volgens Nijboer is het niet eerlijk dat de consument opdraait voor dat risico en zou het dus bij wet geregeld moeten worden dat fuserende banken en verzekeraars dat verlies compenseren. Ook de kosten die consumenten moet maken voor eventueel advies.

“Als je een bankrekening hebt, dan kun je dat normaalgesproken kosteloos overzetten. Maar met een pensioen heb je ook advies nodig. Verzekeraars moeten die kosten dragen”, aldus Nijboer.

Reageer op dit artikel